В мач шедьовър: Джокович трябваше да мине през деветте кръга на ада, за да сломи Фокина!

от в 19:49 на 02.06.2023
Мирела Николова

Новак Джокович трябваше да премине през деветте кръга на ада, за да преодолее съпротивата на изключително коравия Алехандро Давидович Фокина и да продължи към втората седмица на Ролан Гарос. Сърбинът бе заставен да покаже най-доброто си лице на корта днес, тъй като световният №34 изнесе първокласна продукция и го постави под огромно напрежение, но в крайна сметка 22-кратният носител на титли от Шлема показа своето майсторство в най-важните моменти и съумя да триумфира след 3 часа и 35 минути за крайното 7:6(4) 7:6(5) 6:2.  Така той продължава мисията си за спечелване на трети трофей в Париж, а в осминафиналната фаза го очаква сблъсък срещу Хуберт Хуркач или Хуан Пабло Варияс.

Още от първите минути на мача испанецът бе напълно равностоен на именития си противник и възползвайки се от липсата на острота и динамика в ударите на сърбина, успяваше на свой ред да взима преимущество в разиграванията. Същевременно Фокина играеше с висока вариативност и постигаше отлични ъгли, често принуждавайки бившия №1 да се отбранява.

Благодарение на великолепните си изяви от основната линия 29-ият поставен първи реализира пробив за 3:2, но веднага след това Ноле показа класа в близост до мрежата и осъществи моментален рибрейк. Качеството на тениса се запази изключително високо в следващите геймове и паритетът остана непокътнат до 5:5. Тогава обаче последва кошмарен сервис гейм за 22-кратния шампион от Шлема, който допусна цели три двойни грешки и закономерно бе пробит.

Заставайки на сервис линията в опит да постигне успех в сета, Давидович Фокина позволи нервното напрежение да го завладее и направи няколко непредизвикани грешки, които в комбинация с първокласна игра от страна на третия поставен, помогнаха на фаворита да се върне в битката и да достигне до тайбрек. Джокович бе в догонваща позиция в началото, но впоследствие демонстрира майсторство и обърна събитията в своя полза, а след феноменален ретур уинър от форхенд сложи точка на дебютната част след час и 25 минути игра.

Окрилен от успеха си, сърбинът действаше със забележително самочувствие в откриващите минути на втората част, но Фокина бързо спря устрема му, спасявайки 3 брейкбола и на свой ред реализирайки пробив за 2:0. Щастието му обаче не продължи дълго, тъй като Джокович отново бързо се мобилизира и светкавично върна брейка.

Нито един от двамата състезатели не успяваше да вземе отчетливо преимущество и съвсем скоро двамата отново си размениха по един пробив, опазвайки паритета до 4:4. В деветия гейм Джокович отново открадна противниковото подаване и си осигури възможност да сервира за сета, но тогава позволи пореден спад в концентрацията си, довел до скоростно изравняване на резултата - 5:5.

Фаворитът дори трябваше да спасява сетбол на собствен сервис, преди в крайна сметка да доведе развръзката на този толкова оспорван сет до нов тайбрек. В него белградчанинът си изгради наглед солиден аванс от два минипробива за 4:1 и макар да позволи да се стигне до изравняване, то в края показа по-голяма стабилност и дублира преднината си в отделните части.

Болезнената загуба на предходните две части взе своето от Фокина в началото на третия сет, където непредизвиканите грешки от ракетата му валяха една след друга и сърбинът без никакви затруднения съвсем скоро се оттегли на почивка с комфортна преднина от 3:0. Съвсем скоро доскорошният №1 достигна до шанс да увеличи преднината си до 4:0, но испанецът успя да спре поредицата му и да запише първи гейм на сметката си в сета. Оттам насетне 22-кратният шампион от Шлева не срещна проблеми в своите подавания и удържа ранния си пробив, за да доведе мача до успешен за себе си завършек.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В мач шедьовър: Джокович трябваше да мине през деветте кръга на ада, за да сломи Фокина! Мирела Николова
Теми:  
atp | алехандро давидович фокина | новак джокович | Обзори | ролан гарос 2023

Коментари





Следвайте ни в Facebook