В над 3-часова битка: Андреев записа първата си победа в квалификациите на Голям шлем!

от в 04:25 на 09.01.2023
Калоян Соколов

Адриан Андреев никога досега не беше участвал в пресявките на надпревара от Големия шлем, но 21-годишният състезател имаше изключително силни последни няколко месеца на миналия сезон, които му позволиха да дебютира в топ 200 и да заема мястото на втора българска ракета. Безспорно обаче най-голямата награда за Ади беше свързана с възможността му да играе в квалификациите на Аустрелиън Оупън, където още на старта го чакаше сериозно изпитание в лицето на италианеца Франческо Маестрели. 

Двамата младоци се вкопчиха в изключително оспорвана битка, която до последно можеше да бъде спечелена от всеки един от тях, само че в крайна сметка нашето момче показа по-здрави нерви в решителните моменти и ознаменува с подобаващ успех първия си мач на най-голямата сцена в тениса - 7:6(4) 4:6 7:6(5).

Така бившият номер две при юношите заслужено намери място в предпоследния етап от предварителната схема, в който му предстои да премери сили с 15-ия поставен Юри Родионов (световен номер 122).

Срещата започна по-добре за световния номер 200, който осъществи ранен пробив в подаването на родния ни представител, но Андреев веднага отговори на предизвикателството и изравни за 3:3. Маестрели се опитваше да води разиграванията с помощта на мощния си форхенд, само че нашият сънародник покриваше по прекрасен начин своето поле и често съумяваше да контраатакува успешно.

Все пак италианецът продължаваше да си създава шансове на ретур и имаше сетбол в деветия гейм, ала точно тогава заби длановия си удар в мрежата. В крайна сметка се стигна до тайбрек, където софиянецът навакса ранен минибрейк пасив и спечели последните четири точки, за да поведе в отделните сетове.

Втората част се разви до голяма степен сходно, тъй като отново 20-годишният тенисист пръв отмъкна съперниковото подаване, но Адриан и този път отреагира подобаващо, възстановявайки скоропостижно паритета. Изведнъж Маестрели заигра на ръба на риска и започна да пласира уинър след уинър, докато българинът допусна известен спад и не спечели нито гейм повече до приключването на сета.

Подемът в действията на италианеца продължи и той се откъсна с 2:0 в начало на решителната част, като дори можеше да дублира преднината си, но Ади демонстрира характер и измъкна сервис гейма си. Постепенно Андреев се справяше все по-успешно с началния удар на опонента си и дочакваше неговите неточности в разиграванията, което му позволи да обърне нещата до 4:3 в своя полза.

Родният ни представител продължи да доминира на корта и си осигури два поредни мачбола в 12-ия гейм, само че Маестрели проведе отлична акция към мрежата и след това вкара поредния си неспасяем сервис, за да си гарантира изиграването на финален супер тайбрек до 10 точки.

Там нещата вървяха точка за точка и първата смяна на полетата дойде при 3:3, ала оттам насетне Адриан пое нещата в свои ръце и направи няколко много остри отигравания, с чиято помощ дръпна със 7:3 и заслужено победата отиде именно в актива на българския тенисист.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В над 3-часова битка: Андреев записа първата си победа в квалификациите на Голям шлем! Калоян Соколов
Теми:  
atp | адриан андреев | Аустрелиън Оупън | бгтенис | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook