В над 3-часова тенис епика: Григор пропусна два мачбола и отстъпи на провокатора Руне в Монако

от в 18:02 на 11.04.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров трябваше да премине през същински тенис трилър, в който Холгер Руне си послужи с всички неписани тенис хитрини, за да разстрои ритъма на българина, само че опитният Димитров не се поддаде на провокациите и беше напът да осъществи един от най-запомнящите си обрати на червени кортове в своята кариера, но пропусна два мачбола и отстъпи в 3-часова и половина тенис драма - 6:7(9) 6:3 6:7(2), като така датчанинът си осигури 1/4-финална среща с Яник Синер.

Двубоят започна с бърза размяна на сервис геймове, но правеше впечаление, че Руне е много по-агресивно настроен и атакуваше всеки втори сервис на съперника си. Датчанинът не се колебаеше да навлиза в пределите на корта и да атакува мрежата, докато Григор беше далеч по-постоянен от дъното на корта, което му помагаше да печели дългите разигравания и скоро беше възнаграден с достигане до две точки за пробив. Димитров обаче подходи прекалено пасивно в посрещането на съперниковия начален удар и младокът се възползва от късите му слайсове, за да се измъкне от трудното положение и да изравни за 3:3.

Последва маратонски гейм в подаването на българина, където той на няколко пъти не се възползва от по-добрата си позиция в разиграването и веднага беше контриран успешно от миналогодишния финалист, чийто натиск ставаше все по-сериозен и световният номер 9 се пропука, инкасирайки брейк в седмия гейм. Световният номер 7 се възползва отлично от предимството на новите топки и затвъди аванса си, пласирайки два аса, за да поведе с 5:3.

Григор по никакъв начин не се предаде и спечели следващия си начален удар без загубена точка, като вече действаше далеч по-агресивно и вземаше топката максимално рано.

Това подобрение помогна на родния ни представител да си осигури два поредни шанса за рибрейк, а той не сбърка при втория и възвърна паритета в резултата за 5:5. Оттам насетне изненади нямаше и заслужено се стигна до тайбрек, където 21-годишният играч пръв реализира мини пробив, но Димитров влезе в серия от печеливши отигравания, повеждайки с 3:1.

Обратите продължиха с пълна сила, след като Руне налетя два пъти подред на мрежата и се стигна до 3:3. Последва трепване на Руне, което даде предимство на българина от 4:3, но той загуби и двете си точки на собствен сервис, а особено болезнена беше втората такава, при която пропусна форхенд от изгодна позиция. Ударите на нашия сънародник продължаваха да стават все по-меки и датчанинът достигна до два последователни сетбола. 

Тогава финалистът от Маями вкара форхенда си в употреба, за да направи резултата 6:6 и дори имаше сетбол, който дойде след елементарна грешка на неговия съперник, но 20-годишният тенисист показа борбен дух и редица мръсни номера, за да се наложи с 11:9, печелейки този епичен 90-минутен сет.

Скандинавецът продължи да накъсва ритъма на родния ни представител и отиде за 8 минути до съблекалнята между сетовете, но това определено не беше новина, имайки предвид, че през целия мач бавеше нарочно началото на следващата точка, караше главния съдия Карлос Бернардеш да проверява всевъзможни отпечатъци и водеше безсмислени спорове с него, а Григор видимо губеше търпение към всичко това.

Все пак вторият сет стартира много положително за бившия номер три, който веднага проби съперниковия сервис, само че тогава дойде ред на поредната хитрината в запаса на миналогодишния финалист - медицински таймаут. Тук чашата на търпението преля за деветия поставен и той поиска обяснение за случващото се от арбитъра, но прищевките на Руне за пореден път бяха уважени и така трябваше да видим поредното прекъсване на мача.

Този път българинът не се поддаде на провокаците от другата страна на мрежата и скоропостижно увеличи преднината си до 2:0. По-високоранкираният състезател отвърна с нулев сервис гейм на сметката си, ала и Димитров беше в отличен ритъм на собствено подаване и се откъсна напред с 3:1, пронизвайки съперника с прецизен дланов удар по диагонала.

Доминацията на сервиращите продължи с пълна сила и размяната на геймове продължи до 4:2, когато наглед физическите проблеми на датчанина станаха отчетливи и той едвам изпълняваше сервиси, а придвижването му по корта се влоши значително.

Финалистът от Маями обаче не прояви достатъчно голям убийствен инстинкт и се подведе по темпото на опонента си, а това му коства възможността да дублира аванса си. 

Световният номер 7 пък продължаваше да действа с огромна доза риск и не спираше да използва къси топки, които не представляваха проблем за бързоногия българин, а скандинавецът на няколко пъти опита от собственото си лекарство и най-после се стигна до втори пробив в полза на Димитров, който вкара сблъсъка в решителен сет.

Там Григор имаше брейкбол още на старта, но пропусна минаващ удар от бекхенд по правата, въпреки че корта беше напълно свободен. Играта продължи равностойно през следващите минути, като Руне продължаваше да действа с голяма доза риск и изстреля бомбастичен ретур, за да стигне до брейкбол в петия гейм. Тогава родният ни представител намери най-доброто от своя начален удар и бързо обърна нещата в своя полза, повеждайки с 3:2.

Младокът нямаше проблем скоропостижно да върне Димитров на сервис линията, но той демонстрира най-силното си ниво на начален удар от дълго време насам, за да седна на почивка при резултат от 4:3 в негова полза.

За съжаление, ретурите на нашия сънародник продължаваха да не са достатъчно ефективни и миналогодишният финалист нямаше проблем да върне паритета в геймовете при 4:4. Тогава се разрази сериозна битка, след като Руне поведе с 0:30, но една магическа къса топка на Димитров обърна хода на нещата и той се приближи само на гейм от победата.

Оттам насетне категорично подаванията на родния ни представител вървяха по-трудно, само че той винаги блесваше с някое нестандартно решение, за да се измъкне от трудните сиатуции.

12-тият гейм стартира с аванс от 40:0 за скандинавеца и изглеждаше, че ще наблюдаваме нов тайбрек, но Гришо не спря да се бори и достигна до мачбол, ала сбърка бекхенд ретура си и действително щяхме да наблюдаваме дълъг 13-ти гейм, който да определи победителя в сблъсъка.

Там Руне пое инициативата от самото начало, повеждайки с 5:1 и скоро двубоят приключи с триумф на младока, който вдигна победоносно ръце след 3 часа и половина престой на корта.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В над 3-часова тенис епика: Григор пропусна два мачбола и отстъпи на провокатора Руне в Монако Калоян Соколов
Теми:  
atp | григор димитров | монте карло | Обзори | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook