В най-добрия си мач досега: Циципас отвя бивш полуфиналист за трета победа в Париж!

от в 21:50 на 02.06.2023
Мартин Петков

Стефанос Циципас с всеки изминал двубой демонстрира, че се чувства все по-добре на корта в Париж, което стана ясно и от днешното му представяне, извело го до място сред най-добрите 16 в надпреварата. Гъркът, който през 2021-ва година остана на един сет разстояние от трофея на Ролан Гарос, имаше задачата да срещне бившия полуфиналист в състезанието Диего Шварцман, но за разлика от досегашните им шест сблъсъка, четири от които бяха завършили в полза на световния номер 5, той нямаше каквито и да било проблеми, за да надделее в последователни сетове срещу "Ел Пеке" - 6:2 6:2 6:3. По този начин петият поставен в схемата подпечата класирането си за осминафиналите във френската столица, където му предстои да срещне една от големите сензации досега в надпреварата в лицето на квалификанта Себастиан Офнер.

Началото на двубоя се оказа доста продуктивно за Циципас, който още от първите разигравания в мача се стараеше да е агресивен със своя форхенд, като този му план се ознаменува с успех и пробивът в актива на подгласника от Аустрелиън Оупън не закъсня. Собствените подавания за гърка не представляваха никаква трудност да бъдат печелени, като той имаше комфорта да разчита на отличния си сервис, при което Циципас насочи фокуса си върху геймовете на 170-сантиметровия аржентинец, който трябваше да работи усилено за спечелването на всяка една точка. Шварцман все пак намери сили след отразена брейкбол да се разпише в резултата, но впоследствие до голяма степен падна жертва на непредизвиканите си грешки в старанието да е агресивен и световният номер 5 отмъкна на още два пъти противниковия начален удар, както и загуби веднъж своя, преди да запише откриващия сет на сметката си.

На старта на втората част двамата състезатели, взели участие на Laver Cup през миналия сезон, когато балканецът дори спечели прекия дуел помежду им, си размениха по един колеблив момент на сервис, ала всекиго от тях заложи на силните страни в играта си, за да отрази брейкбол. Постепенно с течение на времето обаче вездесъщата защита на световния номер 95 от дъното на корта издиша, като той издиша пред наложеното от Циципас темпо и предаде последователно на два пъти подаването си, с което фаворитът в срещата се доближи на само един сет от победата.

С настъпването на третата част някогашният член на топ 10 вече видимо беше навлязъл в оптимална кондиция за двубоя и предоставяше нужната битка на гърка при надлъгването от основната линия, но преломният момент настъпи в третия кръг, когато Циципас отрази три брейкбола, за да запази подаването си, продължило маратонските 15 минути. С това си действие бившият вицешампион в Париж на практика обезвери Шварцман, който въпреки всичко продължи да се бори, вярвайки, че е способен на обрат, ала световният номер 5 вдигна твърде високо летвата и с качеството на ударите си в офанзивен план онагледи разликата в класите, за да сложи точка на спора в двубоя.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В най-добрия си мач досега: Циципас отвя бивш полуфиналист за трета победа в Париж! Мартин Петков
Теми:  
atp | диего шварцман | ролан гарос | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook