В навечерието на РГ: Контузията взе своето от Надал и прати Шаповалов напред в Рим

от в 22:48 на 12.05.2022
Мирела Николова

Денис Шаповалов нямаше особено забележителни резултати през сезона до момента, но днес успя да поднесе сензацията на Мастърса в Рим досега, отстранявайки Рафаел Надал. Канадецът демонстрира великолепна игра в хода на целия двубой, ала за крайния резултат в мача допринесоха и физическите проблеми на Матадора, който в решителната част не бе конкурентоспособен и напусна надпреварата след 6:1 5:7 2:6. Така 13-ият поставен продължава към четвъртфиналите в Рим, където ще се изправи срещу Каспър Рууд.

Откриващата част премина под пълния контрол на световния №4, който още от самото начало стриктно следваше тактическия си план да движи противника по корта с цел да си създаде удобен ъгъл, откъдето да завърши разиграването с печеливш удар. Представянето на Шаповалов също бе на високо ниво, но срещу себе си канадецът имаше най-добрата версия на Рафа, който налагаше непосилно за опонента си темпо на игра. Матадора бе изключително агресивен и при посрещане, което го изведе до осъществяването на два пробива и серия от пет поредни спечелени гейма, с които си гарантира успеха в частта.

Вторият сет бе открит с 11-минутно подаване на младока, в което Краля на клея продължи да притиска бекхенда на съперника, но канадецът сътвори чудеса в защита и успя да спаси три брейкбола, за да сложи край на печелившата серия на Рафа. Това сякаш повлия на концентрацията на испанеца, който в следващия гейм допусна серия от нетипични за себе си пропуски, довела до три поредни възможности за пробив пред опонента му, като втората от тях бе материализирана след поредния сгрешен бекхенд от страна на 10-кратния шампион в турнира и така първата почивка дойде при аванс от 3:0 за Шаповалов.

Веднага след това обаче бившият №1 значително повиши нивото си и играта му напомни тази от дебютната част, което означаваше брейк на нула в седмия гейм и съвсем скоро резултатът бе изравнен за 4:4. Загубата на преднината не оказа никакво влияние върху представянето на канадеца, който продължи да засипва противниковата половина с дълбоки и мощни удари, голяма част от които се превръщаха в уинъри. Всяко следващо подаване на Надал до края на сета бе застрашено, а неизбежното се случи в последния възможен момент, когато Шаповалов бе твърдо решен да не се стига до тайбрек, реализирайки пробив в дванадесетия гейм, с който вкара сблъсъка в трети сет.

Още от самото начало на решителната част бе видимо, че Рафа изпитва физически дискомфорт, който с всяка следваща минута ставаше все по-осезаем. Двамата си размениха по един брейк в дебютните минути, след което паритетът бе запазен до 2:2. Оттам насетне обаче двубоят стана изключително тежък за наблюдаване, тъй като Надал едва се движеше по корта и бе изцяло неконкурентоспособен, поради което не спечели нито гейм повече до края на срещата, изпращайки Шаповалов на четвъртфиналите.

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В навечерието на РГ: Контузията взе своето от Надал и прати Шаповалов напред в Рим Мирела Николова
Теми:  
atp | денис шаповалов | Обзори | рафаел надал | рим

Коментари





Следвайте ни в Facebook