В новото голямо тенис съперничество: Медведев оформи своя хеттрик от победи над Зверев

от в 22:32 на 16.05.2023
Мартин Петков

През последните години едно от най-зрелищните съперничества, които се оформиха в АТР Тура, безспорно беше това на Даниил Медведев и Александър Зверев, които досега се бяха изправяли помежду си цели 14 пъти, в които превес по отношение на победите имаше руснака, водейки с 8:6 успеха в своя полза. Именно последната им схватка, датираща от тазгодишния Мастърс в Монте Карло, нажежи страстите между двамата до краен предел, след като в тричасова битка бившият номер едно надделя над германеца, ала олимпийският шампион впоследствие по време на пресконференцията си след края на мача влезе в словесна конфронтация с Медведев, определяйки го за "нечестен играч", на което победителят в сблъсъка не му остана длъжен и отговорът му беше в същата насока.

В подобни ситуации, то несъмнено е най-добре нещата да се решават на корта, като тази възможност беше предоставена на двамата тенисисти в осминафиналната фаза на Мастърса в Рим, където жребият отреди бившият шампион в турнира Зверев и руснакът да се срещнат помежду си в епизод номер 15 на своето съперничество. Имайки предвид настилката във Вечния град, която е недолюбваният от Медведев клей, както и статут на Саша на някогашен носител на трофея, то той изглеждаше с по-големи шансове да се поздрави с успеха, но тенисистът с най-много победи през 2023-та изигра почти безупречно двубоя и за трети пореден път през сезона взе скалпа на днешния си съперник - 6:2 7:6(3). По този начин московчанинът продължава напред към четвъртфиналната фаза в състезанието, където му предстои да срещне една от сензациите в италианската столица в лицето на квалификанта Яник Ханфман, който по-рано днес елиминира кръстника на детето на Даниил - Андрей Рубльов.

Началото на сблъсъка беше изпълнено с колебания за германеца, който допускаше лековати неточности, като липсата му на първи сервис във важните моменти също изигра своята негативна за него роля, при което третият поставен светкавично се възползва от шанса си и се сдоби с ранен пробив аванс. Следващите минути в срещата принадлежаха изцяло на сервиращите, които почти неизменно затваряха подаванията си на нула, преди Медведев да направи решителна крачка към спечелването на сета, след като отново отмъкна началния удар на олимпийския златен медалист и броени минути по-късно отрази брейкбол, за да запише дебютния сет срещу името си.

На старта на втората част проблемите за Саша продължиха с пълна сила, като той трудно оставаше равностоен на по-високоранкирания си опонент при по-дългите размени от основната линия и макар да компенсираше тази си слабост чрез класата на сервиса си, то в крайна сметка Медведев взе своето и реализира пробив в седмия гейм. Наглед сторил необходимото, за да подпечата триумфа си, руснакът допусна да падне жертва на подценяването си на ситуацията и бившият шампион в турнира се завърна от 40:0, за да осъществи рибрейк, с който възстанови позицията си в мача и дори в следващите минути достигна до сетбол при начален удар на третия поставен.

Изправен до стената, носителят на един "мейджър" трофей не трепна и се възползва от стабилността на своя бекхенд, за да оцелее, като на свой ред притисна световния номер 22, който също не остана длъжен на противника си, отразявайки брейкбол, при което ни предстоеше да станем свидетели на напълно закономерен тайбрек. В него двамата си размениха по един пробив до размяната на полетата, при която равенството в резултата беше на почит, ала оттам насетне Медведев не отпусна повече нито точка на германеца и се поздрави с победата в сблъсъка.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В новото голямо тенис съперничество: Медведев оформи своя хеттрик от победи над Зверев Мартин Петков
Теми:  
atp | александър зверев | даниил медведев | рим

Коментари





Следвайте ни в Facebook