В поредна класика между двамата: Циципас пречупи Медведев и е финалист в Синсинати!

от в 05:21 на 21.08.2022
Калоян Соколов

Даниил Медведев и Стефанос Циципас винаги си ни предлагали съдържателни и оспорвани сблъсъци помежду си, въпреки че почти винаги московчанинът е излизал победител в тях. Днес обаче Циципас прекъсна тази негативна за себе си тенденция и победи Медведев за пръв път на открити твърди кортове в кариерата си. Миналогодишният полуфиналист поемаше значително повече рискове в хода на мача и смелостта му беше възнаградена, защото в крайна сметка се наложи със 7:6(6) 3:6 6:3 и така си гарантира място на финала в Синсинати, където ще премери сили с огромната сензация в състезанието, а именно световния номер 152 - Борна Чорич.

Циципас влезе неуверено в мача и пропусна два поредни форхенда от наглед печеливша позиция, което позволи на Медведев да осъществи пробив на старта. Впоследствие гъркът неколкократно разнообразни отлично играта с къси топки, но първият сервис на московчанина работеше безотказно и той затвърди аванса си. Четвъртият поставен нямаше намерение да се превръща в лесна плячка за опонента си и увеличи значително излизанията си към мрежата, а този подход му донесе позитивна промяна и той най-после се разписа в резултата.

Световният номер едно обаче продължаваше да е изключително солиден и неутрализираше безпроблемно почти всяка една атака на своя опонент. По-нискоранкираният тенисист често не издържаше на темпото в дългите размени и правеше отчаяни опити за завършващи удари, които водеха до сериозно количество неточности. Медведев пък играеше необичайно близо до основната линия и правеше всичко възможно да контролира събитията на корта, ала постепенно Циципас премина изцяло към изпълнението на подсечени бекхенди и въпросната тактика го изведе до равенството при 3:3 гейма.

Офанзивата на елина продължи с пълна сила, като прийомът сервис-воле действаше безотказно за него и неочаквано Стефанос обърна нещата до 4:3 в своя полза. Постепенно форхендът на руснака започна да се пропуква все повече, докато седмият в света удряше топката все по-чисто. Медведев най-после спря пропадането си и проведе серия от уверени сервис геймове, с което си осигури изиграването на тайбрек. Там шампионът от Монте Карло буквално летеше по корта и видяхме как реализира няколко бързи комбинации за аванс от 3:1 точки. Отговорът на Медведев не закъсня и се стигна до 3:3, но дойде ред на поредната брилянтна къса топка от ракетата на гърка и неговите смели прояви бяха възнаградени с триумф в продължилия над час първи сет.

Изминалите събития по никакъв начин не притесниха бившия победител в турнира, който скоропостижно защити началния си удар, а след това се възползва от трите двойни грешки на Циципас и отново поведен с ранен брейк. Този път водачът в схемата не позволи на съперника си да навакса толкова бързо своя пасив и зае необичайно атакува позиция. Руснакът пласира сериозно количество мощни дланови удари и не след дълго разполагаше с преднина от 3:0.

Пропадането на четвъртия поставен продължи с пълна сила и 198-сантиметровият тенисист нямаше никакви проблеми да се откъсне напред с респектиращото 5:0. Наглед всичко във втората част изглеждаше решено, само че гъркът надделя в 14 от следващите 15 разигравания и получи три шанса за връщането и на втория пробив. Наред бяха поредица от крайно неубедителни ретури от страна на седмия в света и имахме равенство в общия резултат.

Решителният сет започна с нулево подаване в актива на Циципас, който играеше значително по-темпово спрямо опонента си. Сервисът на Даниил ставаше все по-неефективен с всяка изминала минута, докато по-нискоранкираният състезател демонстрираше завидна експлозивност в отиграванията. Проблемите на елина се криеха в неумението му да посреща бавните сервиси на Медведев и руснакът запазваше шансовете си за успех, макар че изоставаше сериозно по повечето показатели.

Последваха спокойни минути за сервиращите, ала топ поставеният показа старата си слабост да се влияе от външни фактори и обърна твърде много внимание на зарята в близост до тенис комплекса. Това доведе до общо четири двойни грешки от ракетата на московчанина в шестия гейм и скоро соченият за аутсайдер се приближи максимално до победата, водейки с 5:2. До края изненадите липсваха и така световният номер едно беше отстранен от най-големия си съперник.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В поредна класика между двамата: Циципас пречупи Медведев и е финалист в Синсинати! Калоян Соколов
Теми:  
atp | даниил медведев | Обзори | синсинати | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook