В повторение на финала от РГ: Швьонтек сломи световната №6 и ще спори за трофея в Дубай

от в 16:47 на 24.02.2023
Мартин Петков

Ига Швьонтек макар и да не започна тазгодишната си кампания по сравнително убидителен начин, то от старта на участието на полякинята в Близкия Изток ставаме свидетели на върха на способностите ѝ, след като тя се намира в серия от седем поредни победи, по време на която е загубила общо 8 гейма. С това си представяне световната номер едно безпроблемно триумфира на турнира в Доха, защитавайки трофея си отпреди 12 месеца, като впечатление с това си доминиращо представяне на корта достигна полуфиналната фаза на WTA 1000 надпреварата в Дубай, където срещна Кори Гоф в повторение на сблъсъка за титлата от миналогодишния Ролан Гарос, когато Ига завоюва отличието.

До момента съперничеството между двете представителки на челната десетка в класацията на WTA бива изцяло доминирано от Швьонтек, която в петте им сблъсъка до този момент не беше загубила сет, а в хода днешния ден макар и за първи път при участието си през този сезон в Близкия Изток да загуби четири гейма в рамките на един сет, то тя не остави шансове на американката и се поздрави с осмата си поредна победа, дошла за час и 29 минути на корта - 6:4 6:2 По този начин топ поставената се превръща в първата финалистка в състезанието и в спор за титлата ще се изправи срещу Барбора Крейчикова или Джесика Пегула, която надигра преди седмица в сблъсъка за трофея в Доха.

Още от самото начало на двубоя трикратната шампионка от Шлема започна да пресира всячески световната номер 6, като съумяваше лесно да предугажда действията ѝ и контрираше всяка нейна атака с печеливша комбинация. Ига реализира ранен пробив на нула, като впоследствие продължи със завидна увереност да контролира случващото се и скоропостижно дублира преднината си. Тогава настъпи и миникриза с представянето на фаворитката, чиито удари все по-често се превръщаха в неточности и това позволи на Коко да навакса частично изгубеното чрез рибрейк, ала световната номер едно далеч не се трогна от това и мигновено при следващото си заставане на начелен удар, макар и да изпита известни колебания, записа откриващия сет на сметката си.

Оттам насетне наблюдавахме "шоуто" на полякинята, която вдъхновена от стореното имаше летящ старт на втората част и не даваше нищо даром на Гоф, като вариативната ѝ игра единствено спомагаше за печеленето на още по-голям брой от размените от основната линия и за малко над четвърт час Ига откри разлика от два пробива, затвърждавайки превъзходството си. До края на срещата американката успя единствено да се разпише в резултата, преди Швьонтек, устремена към това за пореден път да затвори устите на критиците си, да запази високото си равнище и сложи точка на спора.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В повторение на финала от РГ: Швьонтек сломи световната №6 и ще спори за трофея в Дубай Мартин Петков
Теми:  
wta | wta 1000 | дубай | ига швьонтек | кори гоф

Коментари





Следвайте ни в Facebook