В противоречие със закона: Строи се корт за турнир, организиран от семейство Джокович

от в 15:50 на 03.02.2023
Мирела Николова

През настоящия сезон тенис надпреварата, организирана от семейството на Новак Джокович - Serbia Open, ще се проведе не в Белград, както във всяко от досегашните си издания, а в Баня Лука (Босна и Херцеговина), като причината за това е, че тенис център "Новак", който бе домакин през последните две години, ще бъде реновиран, за да може турнирът да стане от категория АТР 500.

Това налага изграждането на нов тенис корт в Баня Лука, което обаче е в противоречие с някои законови норми в Босна и Херцеговина - информира материал на балканската служба на Радио Свободна Европа. 

Строежът се изпълнява с публични средства, но не е минал през обществена поръчка, тъй като изборът на изпълнители е поверен на Тенис асоциацията на Република Сръбска, която според местния Закон за обществените поръчки не е възложител и няма такова задължение, пише балканската служба на РСЕ/РС.

Също така строежът е започнал преди близо два месеца, като Министерството на териториалното устройство, екологията и строителството на Република Сръбска е издало разрешение за строеж за извършване на подготвителни работи по-късно, на 20 януари. Според действащите закони строителството не може да започне без получаване на необходимите разрешителни.

„Разбира се, че трябва да си смел, да правиш тези ходове, които са на ръба на законовите норми, но са съобразени с тях и морално правилни", каза кметът на Баня Лука Драшко Станивукович пред РСЕ/РС. Той определя изграждането на корта и пристигането на ATP турнира в Баня Лука като "национален интерес".

Целият проект се очаква да е на стойност около 7,7 милиона евро. Две трети от сумата са осигурени от правителството на Босна и Херцеговина. 

Турнирът, чийто директор е най-малкият брат на Новак Джокович - Джордже, е планиран да се проведе от 17 до 23 април 2023 г.

Източник: Свободна Европа

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В противоречие със закона: Строи се корт за турнир, организиран от семейство Джокович Мирела Николова
Теми:  
atp | белград | любопитно | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook