В сблъсък на шампионките от Аделаида: Сабаленка сломи Бенчич и е 1/4-финалистка в Мелбърн

от в 03:41 на 23.01.2023
Мартин Петков

Отмина близо месец, откакто беше поставено началото на новия сезон в тениса, като на сцената в WTA Тура не липсват състезателки, даващи заявка за успех още в първите седмици от годината. Две такива имена са Арина Сабаленка, която досега спечели всичките си 7 двубоя за 2023-та, при това без загубен сет, и Белинда Бенчич, която пък е тенисистката изиграла най-много мачове през сезона - 10 на брой, от които спечели девет, допускайки поражение единствено от вездесъщата Ига Швьонтек.

Именно тази им отлична спортна форма спомогна затова двете членки на световния топ 10 да си поделят титлите от подготвителните надпревари в Аделаида, като силните им изяви продължиха и на Откритото първенство на Австралия, за да оформят осминафинален сблъсък помежду си. Битката, която откри програмата за днешния ден на "Rod Laver Arena" и се явяваше първа такава за турнира между представителки на челната десетка в класацията на WTA, се разви до голяма степен под контрола на беларуската, с което тя за пореден път доказа, че безспорно се намира във формата на живота си и заслужи победата, реализирайки главоломните 32 уинъра, след час и 27 минути на корта - 7:5 6:2. По този начин световната номер 5 се класира за четвъртфиналната фаза в Мелбърн, където по пътя си към дебютен трофей от Големия шлем ще срещне една измежду Дона Векич и 17-годишната сензация Линда Фрухвиртова.

Още в самото начало на двубоя напрежението от значението на сблъсъка си каза думата и Сабаленка своеобразно прегоря психически, след като допусна цели три двойни грешки в рамките на само едно подаване и олимпийската шампионка без да се поколебае, реализира пробив, за да се откъсне напред в резултата. Швейцарката избягваше всячески надиграването със съперничката си в центъра на корта и доразви аванса си до 4:2, преди бившата WTA-1000 шампионка да покачи агресията в своите ретури и много скоро паритетът в "Rod Laver Arena" възцари. Оттам насетне равнището в началния удар на Бенчич спадна драстично, като тя пласираше първия си сервис в едва 53 процента от случаите, при което сигналната лампа за Сабаленка светна и в последния възможен момент от дебютния сет тя се поздрави с пробив, откривайки сметката си в срещата.

На старта на втората част ефективността в собствените геймове за световната номер 10 спадна дори още повече, докато беларуската нагледно разчиташе на най-добрите удари в репертоара си и брейкът в актива ѝ не закъсня. Впоследствие Сабаленка остана безупречна във всеки един аспект и нито за миг не постави предимството си под въпрос, като дори съумя да го дублира, с което сложи точка на спора в срещата и подобри върховото си постижение от Аустрелиън Оупън, класирайки се за първи път в кариерата си за фазата на топ 8 в Мелбърн.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В сблъсък на шампионките от Аделаида: Сабаленка сломи Бенчич и е 1/4-финалистка в Мелбърн Мартин Петков
Теми:  
australian open | wta | Арина Сабаленка | белинда бенчич

Коментари





Следвайте ни в Facebook