В същински трилър: Циципас оцеля и сломи един от най-опасните непоставени на АО!

от в 13:48 на 17.01.2024
Мартин Петков

Стефанос Циципас с днешното си представяне демонстрира, че е загърбил контузията си от последните седмици, като се наложи в същински трилър над изключително опасния Джордан Томпсън, за да намери място в третия кръг на Откритото първенство на Австралия. Гъркът, който има статута на действащ вицешампион в надпреварата, трябваше да се изправи срещу доказания австралийски боец, надвил Рафаел Надал в Бризбейн по-рано този месец, като световният номер 47 в даден момент постави под сериозна заплаха и седмия поставен в схемата, ала Стефанос не допусна изненада и триумфира с победата след 3 часа и 37 минути на корта - 4:6 7:6(6) 6:2 7:6(4).

По този начин представителят на топ 10 резервира билета си за третия етап в Мелбърн, където му предстои да срещне един от малкото тийнейджъри в турнира, в лицето на 19-годишния Лука ван Аше.

Началото на двубоя се разви далеч от очакванията на гърка, който още в дебютното си подаване за мача бе замесен в сериозни проблеми, като му се наложи да отразява три брейкбола, но благодарение на вездесъщия си сервис, отстоя своето. Това далеч обаче не сложи край на неприятностите за миналогодишния финалист, който в старанието си да е агресивен, допускаше повече грешки от допустимото, докато световният номер 47 остана солиден във всеки един аспект и засвидетелства уменията си за игра в близост до мрежата, където блесна, за да реализира решаващ пробив в седмия гейм, извел го до триумф в откриващия сет.

Втората част, за сметка на всичко видяно досега в срещата, се оказа на практика лишена от интригуващи мигове, след като сервиращите имаха пълното господство на корта и логичният изход от ситуацията бе тайбрек. В него Циципас побърза още от самото начало да придобие инициативата в ролята си на по-активният от двамата тенисисти и излезне напред в резултата с два минипробива аванс, които обаче пропиля чрез наглед зле обмислени решения в офанзивен план, за да бъдем отведени до 6:6 точки, когато Томпсън пропусна възможността си да дублира преднината си в отделните сетове и елинът не чакаше втора покана, за да поднови равенството в общия резултат на съревнованието.

Случилото се в дългия гейм пък изпрати на срещуположни полюси двамата състезатели на старта на третата част и докато австралиецът своеобразно "ближеше рани" след пропиляния шанс да сложи ръка върху победата, то световният номер 7 наложи пълната си воля в разиграванията и скоропостижно разполагаше с предимство от двоен брейк. Сдобил се с така бленуваната преднина в резултата, гъркът не допусна никакви пробойни в представянето си и броени минути по-късно се доближи на сет разстояние от триумфа.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В същински трилър: Циципас оцеля и сломи един от най-опасните непоставени на АО! Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | джордан томпсън | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook