В тенис спектакъл: Алкарас беше опрян до стената от талантлив квалификант, но изненади нямаше

от в 16:22 на 29.05.2024
Калоян Соколов

Карлос Алкарас трябваше да срещне неочаквано тежко изпитание в лицето на 23-годишния нидерландец Йеспер Де Йонг. Световният номер 176 демонстрира тенис, който изобщо не отговаряше на статута му на квалификант и в големи периоди от мача се надиграваше успешно с ибериеца от дъното на корта, поддържайки светкавичното му темпо на игра, но третият поставен издържа този тежък тест с "отличен" и показа, че е готов за много сериозни дела на на Ролан Гарос, преминавайки към третия кръг на Ролан Гарос - 6:3 6:4 2:6 6:3 за 3 часа и 9 минути игрово време.

Старът на двубоя беше изключително изненадващ, тъй като квалификантът предложи неочаквано сериозна динамика в своите удари и проби още първото подаване на Алкарас, за да поведе с 2:0 гейма. Отговорът на Алкарас беше незабавен, като той показа недвусмиелно на своя съперник, че разликата в класите им е прекалено сериозна, за да се надява на нещо сериозно и имахме паритет в геймовете при 2:2.

Световният номер три удряше топката все по-чисто с напредването на сблъсъка и издебваше точните моменти, за да пусне къса топка, когато вече неговият опонент е изтласкан далеч зад основната линия. Всичко това позволи на Карлитос да осъществи брейк за преднина от 4:3, който затвърди след много сериозни трудности и накрая затвори първия сет с направата на втори пореден брейк.

Испанецът вдигаше интензитета на корта с всяка изминала минута, но неговият съперник играеше с много желание, хъс и сърце, което му позволяваше да заличава брейкболи в три поредни свои подавания и успешно поддържаше равенството в геймовете до края на втората част, когато простреля полето на шампиона от Уимбълдън с неспасяема форхенд права, за да направи резултата 4:4.

Де Йонг продължи своята офанзива и достигна до скрит сетбол, само че фаворитът пласира екстремно къс форхенд диагонал в следващото разиграване и измъкна подаването си, а впоследствие пристисна за пореден пък неопитния нидерландец и постави край на сета, реализирайки пробив в последния възможен момент. 

Точно когато изглеждаше, че Алкарас е пречупил устрема на квалификанта и ще затвори сравнително безпроблемно мача в последователни части, то Де Йонг заигра още по-мощно и извади тотално Карлитос от равновесие. 23-годишният тенисист вземаше топката максимално рано и наказваше всеки един по-плитък удар на фаворита, което го изведе до направата на два поредни брейка и аванс от 4:1. Това се оказа напълно достатъчно на аутсайдера, за да се поздрави със спечелването на първи сет в двубоя и напрежението върху бившия номер едно непрекъснато се увеличаваше.

Курсът на срещата продължи да се обръща изцяло в полза на нидерландеца, чиято игра изглеждаше далеч по-сигурна спрямо тази на фаворита и той отмъкна още първия сервис гейм на Алкарас в четвъртата част. Тогава Де Йонг най-после показа, че не е направен от стомана и избърза с няколко от своите отигравания, а това беше веднага наказано от испанеца и се стигна до моментален рибрейк.

2-кратният "мейджър" носител пък просто изглеждаше неспособен да запази постоянство в тениса си и продължаваше тенденцията да прави множество непредизвикани грешки, която започна още от миналия сет. Квалификантът усети засилените нива на колебания от другата страна на мрежата и започна просто да държи топката в игра, като тази стратегия сработи, защото нидерландецът отново излезе напред с пробив при 2:1.

Изведнъж ситуацията на корта се промени коренно, защото световният номер 176 започва да изпитва болки в крака си и движението му по-корта видимо се влоши, а фаворитът само това и чакаше, хвърляйки пълния си физически потенциал в задачата да пречупи своя вдъхновен съперник. В крайна сметка почти неизчерпаемият енергиен потенциал на Алкарас взе поредната си жертва, тъй като Де Йонг просто нямаше сили да продължи да играе на това равнище и не съумя да спечели нито един гейм повече до края на мача, който беше по-сладък за Карлос Алкарас, но трябва да отправим сериозни комплименти за талантливия и безстрашен нидерландец.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
В тенис спектакъл: Алкарас беше опрян до стената от талантлив квалификант, но изненади нямаше Калоян Соколов
Теми:  
atp | карлос алкарас | Обзори | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook