В тенис зрелище: Несломим Оже-Алиасим сътвори фамозен обрат над световния №74 в Париж!

от в 18:00 на 02.11.2022
Мартин Петков

Феликс Оже-Алиасим претърпя болезнено поражение в първия си АТР мач в зала от заключителните надпревари за сезона, отстъпвайки на старта в Астана пред Роберто Баутиста Агут. Канадецът впоследствие претърпя пълна метаморфоза в представянето си и записа 13 поредни победи, по време на които триумфира с титлите от турнирите във Флоренция, Антверп и Базел, за да се утвърди в позицията на състезателят намиращ се в най-добра момента форма в Тура.

Феликс попадна сред осемте топ поставени за Мастърс 1000 турнира в Париж, което му даде известно време за възстановяване, преди през днешния ден да излезе на корта за откриващия си сблъсък във френската столица срещу квалификанта Микаел Имер. Схватката между двамата младежи се превърна в абсолютен тенис спектакъл, който продължи умопомрачителните 3 часа и 30 минути, за да може Оже-Алиасим да сътвори немислим обрат от сет и пробив назад, увеличавайки победната си серия на 14 последователни триумфа - 6:7(6) 6:4 7:6(6). Изтощителният успех класира представителя на топ 10 за осминафиналите в Париж, където той очаква един измежду Тейлър Фриц и играещия своя последен турнир в кариерата си Жил Симон.

Аутсайдерът действаше със завидно самочувствие още от началните минути на двубоя, като безвъзвратно се доверяваше на форхенда си за игра в атакуващ план и брейкболите на сметката му се множаха неспирно. Световният номер 8 въпреки всичко запази нужното хладнокръвие, за да отрази пет шанса за пробив през съперника посредством страхотния си сервис, за да дочака своята възможност в десетия гейм, когато разполагаше със сетбол. Вдъхновеният Имер именно в ключовите мигове на собствено подаване блестеше най-много с изящни комбинации от дланновия си удар и предизвика изиграването на тайбрек, в който на два пъти повеждаше с минипробив, но допускаше изравняване, преди третият такъв случай да му се окаже късметлийски и той отмъкна дебютния сет 79 минути след началото му.

Във втората част статуквото шведът да е в ролята на лидер изглеждаше още по-видно, като той във всеки удобен момент търсеше контраакция срещу и без това изпълнената с грешки игра на фаворита. Умората наглед също обзе Алиасим, който често се затрудняваше в придвижването си по корта на продължителните разигравания и серията му от 93 поредни спечелени сервис гейма, започнала още в Антверп, намери своя край, а квалификантът поведе с убедителното 4:1. В последвалите минути Алиасам беше изцяло изправен до стената, след като трябваше да се справя с нови брейкболи на начален удар, ала преодоля психическия момент и заигра по начина, който го изведе до успехите му в последните седмици, при което и аутсайдерът рухна, за да станем свидетели на абсолютно неочакван развой на събитията и пет поредни гейма в актива на канадеца, който възстанови равенството в отделните сетове.

Имер в тези мигове от срещата се превърна в бледа сянка на себе си от показаното по-рано в сблъсъка, при което световният номер 8 не се поколеба да бъде самоотвержен в атаките си и поведе с пробив аванс в решителната част - 2:0. Канадецът обаче отново трябваше да претърпи фарс на сервис и допусна куп неточности, предавайки подаването си, за да може броени минути по-късно посредством светкавичен рибрейк, дошъл след поредица от уинъри, да си възвърне предимството в резултата. Квалификантът в този момент побърза да докаже, че все още не е казал последната си дума в мача и предизвика нови грешки от ракетата на фаворита, а паритетът възцари при 4:4 и доведе срещата до крайно драматичен завършек с тайбрек в последния сет. В дългия гейм водачеството често менеше притежателя си, ала по-голямата стабилност на сервис и в разиграванията с ниска продължителност оказа своето положително влияние за Оже-Алиасим, който оползтвори втория си мачбол, за да сложи точка на спора в сблъсъка след 3 часа и 30 минути епична битка за всеки метър на корта.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В тенис зрелище: Несломим Оже-Алиасим сътвори фамозен обрат над световния №74 в Париж! Мартин Петков
Теми:  
atp | микаел имер | париж | Париж - Берси | феликс оже-алиасим

Коментари





Следвайте ни в Facebook