Вайда за проблемите на Джокович: Беше много отслабнал и духовния гуру

от в 22:35 на 23.07.2018
Георги Христов

Новак Джокович отново се качи на голямата сцена в световния тенис с титлата си на Уимбълдън. Зад този успех обаче стоят много усилия и не само на самия сърбин. Една от главните причини за подобрените резултати на Ноле е завръщането в щаба му на неговия дългогодишен наставник Мариан Вайда.

Вижте какво разказа Вайда за големия триумф в Лондон пред словашкото издание "Спорт".

"Изминаха символичните 13 седмици откакто отново поех работата като основен треньор на Джокович. А вече стигнахме до титла №13 (от Големия шлем). Всичко се базира на много работа и огромно усилие от негова страна. Не сме се спирали от април та до Уимбълдън. Съсредоточихме се върху детайлите. Подобрихме сервиса и ретурите му. Искам да отлича работата на целия ни екип, който включва Гебхард Грич, Елена Капеларо, Едоардо Асталди, Улисес Бадио и аз. Много съм щастлив, тъй като не очаквах толкова бързо изкачване до абсолютния връх. Новак спечели Уимбълдън като истински майстор," анализира Вайда.

Вайда разкрива, че неговото условие №1, за да се завърне, е да бъде освободен "духовният гуру" на Джокович - испанецът Пепе Имас. "Да, настоявах затова до последно. Ето защо трябваше да се видя с Новак лично. В Барселона седнахме и говорихме специално по въпроса. Не исках той да приема тениса като философия, а повече да заляга на тренировките. Преди всичко е тенисист и трябва да си знае приоритетите.

"Не исках Новак да бъде повлиян от хора, които не осъзнават психиката на водещите спортисти. Тенисът не може да бъде базиран на философия. Това е спорт, в който трябва да преодолееш съперника си на базата на продължителни тренировки и силна психика. Нужно е да накараш опонента да се чувства некомфортно на корта и да знаеш къде да отиграеш. А не да си мислиш за Буда. Много съм радостен, че уточнихме тези приоритети. Благодарение на всичко това Новак направи забележителен прогрес за тези 13 седмици."

Словашкият треньор не крие и другият проблем - Новак е бил в лоша физическа форма и доста отслабнал. Ето защо е било нужно да се намеси физиотерапевтът Гебхард Грич. "Погрижихме се да яде много протеини. Гебхард работи здраво върху подготовката и той бързо си върха мускулната маса. Новак е отличен атлет, но беше нужно да подсили състоянието си."

Словашкият специалист разкри как точно се е случило повторното събиране помежду им. "Новак ми се обади веднага след загубата от Беноа Пер в Маями (още в първия му мач). Звънна ми от Доминиканската република. След две години той беше решил да отиде сам на почивка, без семейството си. Аз си бях вкъщи. Говорихме близо час. Видях всички съмнения, които го безпокояха. Новак ме попита как гледам на него отстрани - не беше сигурен как изглежда играта му. В екипа му с Андре Агаси и Радек Щепанек, нямаше единомислие по въпроса. Искаше отново да го тренирам, тъй като не може да уцели подходящия екип. Сравняваше представянето си с това от преди. Приключихме разговора и аз имах четири дни, за да реша.

"Мислих по въпроса и взех крайното решение с цялото ми семейство. Те ме убедиха да приема. Преди това имах няколко оферти да се завърна в света на тениса, но не се чувствах готов. След Новак щеше да ми бъде трудно да тренирам друг. С него съм изпитал всичко, което може да се реализира в тениса. Годината извън играта всъщност ми се отрази добре, тъй като успях да си почина. Нямаше никакви лоши чувства помежду ни. След толкова години не е лесно в треньорската професия и аз имах нужда от отдих. От друга страна Новак търсеше нещо ново и смяташе, че Агаси и Щепанек може да му помогнат."

Вайда изказва и предположение защо Андре Агаси не е успял да се справи с ролята на треньор за Джокович. "Те опитаха, но може това не беше подходящият момент за тях. Новак имаше и физически проблеми. Когато си говорихме в Доминиканската република, той предположи, че американският манталитет е различен от славянския. Новак осъзнаваше, че ще му е трудно да намери треньор, който да разбира достатъчно добре неговия нрав."

"Независимо, че е предимно вегетарианец, той има нужда от животински протеини. Без тях не е възможно. Нужно беше да настрои диетата си. Това включваше повече риба като се има предвид, че не яде останалите меса. Сега си върна правилните навици и се чувства отлично физически. Притежава нужното, за да бъде шампион. Дано задържи формата за US Open," казва още 53-годишният Вайда.

Вайда споделя, че е бил приет радушно от своите колеги наред треньора на Григор Димитров - Дани Валверду и Гюнтер Бресник на Доминик Тийм.

Освен това той разкрива и за шампионския бал и танцът на Ноле с Ангелик Кербер. "Беше страхотна вечер. Двамата с Кербер по традиция танцуваха като шампиони. След това имаха собствени речи. Ноле отдаде заслуженото на семейството си за подкрепата. В речта си ми благодари и на мен. Каза, че също заслужавам титлата, защото съм му помогнал много. Наистина го оценявам, това е голямо удовлетворение за мен. Ще запазя чудесен спомен."

Джокович и Вайда като екип

Australian Open - 6 титли
Уимбълдън - 4 титли
US Open - 2 титли
"Ролан Гарос" - 1 титла


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Вайда за проблемите на Джокович: Беше много отслабнал и духовния гуру Георги Христов
Теми:  
мариан вайда | новак джокович | тенис | тенис треньори | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook