Вандализмът застигна и тениса: Графит на Джокович в Косово бе унищожен (снимка)

от в 21:05 на 07.02.2023
Мирела Николова

Благодарение на своите редица значими постижения и принос към тениса Новак Джокович несъмнено е сред най-уважаваните спортисти в световен мащаб, но по политически причини това едва ли се отнася за Косово, където по-рано през днешния ден графит с лика на световния номер едно е станал обект на вандалска проява, съобщава Сръбската национална телевизия. 

Въпросният графит се появи в град Ораховац, Западно Косово, още през март миналата година като  част от проекта Colour in the Air ("Цветове във въздуха") на организацията Amici Di Decani. Тогава на художника Милан Милосавлевич бе възложена задача да нарисува графити на известни сърби в Косово и Метохия. Още в самото начало мнозина бяха на мнение, че тези стенописи няма да просъществуват още дълго, като тези опасения на местното сръбско население се сбъднаха днес.

В социалните мрежи се появиха кадри, на които се вижда как лицето на 22-кратния шампион от Шлема е изцяло покрито с бяла боя. "Няма връщане назад" - гласи посланието, написано на стената, което обаче е останало непокътнато от вандалите.

"Хулиганите на премиера Албин Курти са унищожили графита на нашия Новак Джокович в Ореховац снощи", написа в Twitter Петър Петкович, който е ръководител на Сръбската правителствена служба в Косово. "Колкото и голяма да е омразата на екстремистите, те никога няма да могат да заличат успехите на сръбския шампион и най-добър тенисист в света, както и неговата любов към Косово и Метохия. Като нямат свое, унищожават чуждото!", добави още Петкович.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Вандализмът застигна и тениса: Графит на Джокович в Косово бе унищожен (снимка) Мирела Николова
Теми:  
atp | любопитно | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook