Вдъхновен Лайович поведе Сърбия към победа над Австрия след тричасова битка!

от в 19:13 на 26.11.2021
Мирела Николова

Отборът на Сърбия, предвождан от световния №1 Новак Джокович, е сред фаворитите за трофея на тазгодишните финали на Купа "Дейвис", като днес те откриха участието си в турнира с победа на Душан Лайович над Гералд Мелцер след ожесточена трисетова битка. Макар разликата в позициите на двамата в ранглистата, двубоят бе изключително равностоен, но в крайна сметка класата на сърбина надделя и той се поздрави с успеха след точно 2 часа и 42 минути и крайното 7:6(5) 3:6 7:5.

От началото на срещата Лайович бе по-активният от двамата състезатели, но офанзивният му стил на игра носеше след себе си както множество уинъри, така и по-голям брой неточности. Резултатът вървеше гейм за гейм, като в средата на сета станахме свидетели на две точки за пробив в подаването на сърбина, които обаче бързо бяха заличени след отлични сервиси. Стигна се до тайбрек, в който напрежението оказа своето влияние и върху двамата, ала в крайна сметка Душан бе по-стабилният в решителните минути и първи се добра до сетбол, който успя да материализира след великолепна защита и минаващ удар от бекхенд по диагонала, оставил Мелцер напълно безпомощен.

Във втората част ролите на корта се размениха и вече австриецът бе този, който диктуваше случващото се. Вдигнал интензитета в играта си до максимум и пласирайки ударите си със забележителна скорост и дълбочина, Мелцер предизвикваше непрестанни пропуски от противниковата страна, което бе и ключът към реализирането на първия пробив в двубоя, който бе безкомпромисно затвърден. Така световният №287 натрупа солидна преднина от 5:2 и бе само въпрос на време да изпрати мача в трета част.

Представителят на Сърбия си възвърна преимуществото на корта с началото на решителния сет, като ударите му отново добиха впечатляваща острота и насочване. Грешките напълно отсъстваха от играта на Лайович и той се превърна в една непробиваема стена, справянето с която се оказа мисия невъзможна за австриеца. В четвъртия гейм сервисът на Мелцер се пропука и за първи път от старта на мача по-нискоранкираният тенисист бе изправен пред опасност от брейк, който стана факт след нова безпогрешна акция на балканеца - 4:1.

Последваха обаче силни минути за австрийския представител и благодарение на чудесното си представяне от дъното на корта той съумя да върне пробива и да изравни резултата за 4:4. Макар да изглеждаше, че и този сет ще бъде решен в тайбрек, то при 6:5 в своя полза Лайович оказа огромен натиск върху съперника си и се сдоби с 3 поредни мачбола. Мелцер показа характер и стигна до равенство в точките, ала съвсем скоро Душан си осигури нова възможност за спечелване на двубоя, която този път бе материализирана, и така Сърбия се поздрави с първа победа на тазгодишните финали на Купа "Дейвис".

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Вдъхновен Лайович поведе Сърбия към победа над Австрия след тричасова битка! Мирела Николова
Теми:  
atp | душан лайович | купа дейвис | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook