Величествен Джокович бе опрян до стената, но надви Циципас в наелектризиращ сблъсък!

от в 13:07 на 15.05.2021
Мирела Николова

Новак Джокович за пореден път доказа какъв шампионски дух притежава, защитавайки си реномето на "ментален гигант", след като надви Стефанос Циципас в наелектризиращ четвъртфинален сблъсък в Рим. В двубой, силно повлиян от обилните валежи във Вечния град, световният №1 бе на крачка от отпадането, но демонстрира невероятна борбеност и  след 3 часа и 10 минути престой на корта триумфира с крайната победа - 4:6 7:5 7:5. В битка за място на финала Ноле ще се изправи срещу победителя от срещата между Андрей Рубльов и Лоренцо Сонего.

Циципас стартира срещата на високи обороти и още в откриващото подаване на противника си съумя да осъществи пробив, за чието затвърждаване трябваше сериозно да се потруди, но в крайна сметка издържа теста, оттегляйки се на първата почивка с брейк аванс. Световният №1 постави под напрежение и следващия сервис гейм на гърка, в който сърбинът блесна с брилянтни уинъри, но същевременно допусна няколко непредизвикани неточности, позволили на Стефанос да консолидира преднината си. Нов спад в представянето на Джокович и две двойни грешки доведоха до втори пробив на сметката на гръцкия представител и 4:1 в негова полза. 

Тогава обаче топ поставеният намери безценната помощ на прословутите си ретури, които го изведоха до връщане на един от брейковете, последвано от безметежен сервис гейм, и така Ноле стопи пасива си на 3:4, след което играта бе преустановена за период от 3 часа. След продължителната пауза, заставайки на линията за сервис, Циципас не срещна затруднения и поведе в отделните части.

Вторият сет също започна по по-добър начин за гръцкия представител, който се възползва от неубедителните изяви на опонента си на начален удар и реализира ранен пробив, след който дъждът отново се усили и принуди мачът да бъде прекъснат, а доиграването му бе отложено за събота.

Днес Ноле беше в далеч по-добра кондиция от вчера и той обсипваше противниковата половина с дълбоки и плътни удари, които дадоха своя резултат в осмия гейм, когато, въпреки че пропусна серия от брейкболи, топ поставеният успя да материализира петия си такъв с феноменален бекхенд уинър по правата, след който паритетът бе възстановен - 4:4. 

Точно когато изглеждаше, че Джокович набира скорост и е намерил своя ритъм, той се оказа изоставащ с 15:40 в следващото си подаване, но отново показа своя непримирим дух и благодарение на солидния си сервис не позволи да се стигне до нов брейк. Последваха два рутинни гейма, преди в последния възможен момент при 6:5 водачът в ранглистата да се възползва от напрежението, обхванало съперника му, и да нанесе решителен пробив, с който да вкара срещата в трети сет.

Традицията се запази и в решителната част, когато отново Циципас бе този, който първи се подаде напред в резултата, след като къса топка на световния №1 отказа да премине отвъд мрежата. Това стечение на обстоятелствата доведе до яростен изблик на Джокович, който хвърли ракетата си по едно от рекламните пана, за което получи предупреждение от съдийката на стола. Още в последвалия сервис гейм на петия в света, Новак получи две възможности за моментален рибрейк, но те бяха пропилени и гъркът се откъсна с аванс от 3:1. 

В тези минути интензитетът в играта и на двамата бе максимално висок, което доведе до редица първокласни разигравания. Сърбинът бе опрян до стената, тъй като откри пред съперника си цели 4 възможности за втори пробив, но Ноле отново показа невероятна борбеност и съумя да измъкне този продължил над 11 минути гейм. Подемът в представянето му се запази и той върна допуснатия по-рано брейк, след което безпроблемно спечели подаването си и обърна резултата в своя полза - 4:3.

При 4:4 Циципас постави подаването на опонента си под огромно напрежение, достигайки до 40:15, и след титанично разиграване съумя да материализира втория си брейкбол, с което се доближи на крачка от крайния успех. Джокович обаче все още далеч не бе казал последната си дума и осъществи моментален рибрейк след феноменални отигравания. В заключителните минути двамата бяха близо до съвършения тенис, а продължителните разигравания и тенис от най-висока класа бяха в изобилие. 

Първият в света вдигна още повече оборотите в дванадесетия гейм, когато Циципас, повлиян от напрежението, допусна серия от неточности, открили пред сърбина цели 3 поредни мачбола. Джокович не се поколеба и още при втория от тях прати мача в историята, класирайки се за осмия си пореден полуфинал в Рим.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Величествен Джокович бе опрян до стената, но надви Циципас в наелектризиращ сблъсък! Мирела Николова
Теми:  
atp | новак джокович | Обзори | рим | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook