Велик финал: Джокович показа кой е №1 и взе пета титла на Уимбълдън

от в 21:05 на 14.07.2019
Георги Христов

Световният №1 Новак Джокович защити титлата си на Уимбълдън, след като спаси два мачбола на финала. Сърбинът спечели за пети път турнира в Лондон, побеждавайки Роджър Федерер в изключителна битка със 7:6(5), 1:6, 7:6(4), 4:6, 13:12. Двубоят продължи близо пет часа и стана най-дългият в историята на турнира.

За Ноле титлата е под №16 в турнирите от Големия шлем. Той се доближи на две от Рафаел Надал, който е с 18 и на четири от Федерер.

Това е общо трети спечелен финал на Джокович срещу Федерер на Уимбълдън. Той вече води с 26:22 в преките им срещи през годините.

Интересното е, че Джокович триумфира в мача независимо, че Федерер спечели повече точки - 218 срещу 203.

Още при 2:1 гейма Федерер пропусна точка за пробив след непредизвикана от форхенд. В самия край при 5:4 Федерер спечели първите две точки на сервис на Джокович, но сърбинът обърна в своя полза - 5:5. Стигна се до тайбрек. Там Джокович поведе с 3:1, но Федерер осъществи обрат до 5:3. В този момент Новак показа класа и спечели следващите четири точки за 7:5.

Отговорът на Федерер беше подобаващ - два пробива и аванс от 4:0 след почивката. В крайна сметка Федерер реализира и трети пробив за крайното 6:1. За последно Джокович бе губил толкова разгромно сет в Синсинати през 2012, също срещу Федерер.

В третия сет Джокович спаси сетбол при 4:5 и изравни 5:5. Стигна се до нов тайбрек. В него Джокович убедително поведе с 4:1 и затвори с крайното 7:4 точки. Така без да е реализира пробив сърбинът дръпна с 2:1 сета.

Федерер започна отлично четвъртия сет и с два пробива си осигури възможност да сервира при 5:2. В този момент Джокович успя да върне един от пробивите и постави под сериозно напрежение своя опонент. Все пак от втория опит Федерер затвори - 6:4.

В петия сет Джокович поведе с 2:1 и след това пропусна три поредни точки за пробив. Все пак той материализира превъзходството си с пробив за 4:2, но веднага след това се стигна до рибрейк и Федерер се върна в мача. При 8:7 Джокович спаси два мачбола при сервис на Федерер, за да пробие - 8:8. Ноле спаси няколко точки за пробив още и се стигна се до решителен тайбрек при 12:12. В него световният №1 наложи волята си.

Най-много титли на Уимбълдън в историята:
Федерер - 8
Сампрас - 7
Рейншоу - 7
Борг, Джокович - 5

Най-много титли от Шлема:
20 - Федерер
18 - Надал
16 - Джокович
14 - Сампрас
11 - Борг


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Велик финал: Джокович показа кой е №1 и взе пета титла на Уимбълдън Георги Христов
Теми:  
wimbledon | новак джокович | роджър федерер | роджър федерер - новак джокович | тенис | тенис бг | тенис новини | уимбълдън | уимбълдън 2019

Коментари





Следвайте ни в Facebook