Ветеранът Лопес даде аванс на Испания; Буста подпечата успеха след драма в Мадрид

от в 09:24 на 27.11.2021
Владислав Риждов

 Испания стартира участието си на финалите на Купа "Дейвис" с победа. Защитаващите титлата си от 2019 г. иберийци преодоляха състава на Еквадор с 3:0 в среща от група А, където е още и съставът на Русия. 

Опитният Фелисиано Лопес оправда очакванията към себе си и изведе Испания до първи успех в сблъсъка. Лопес се наложи с 6:3 6:3 над Роберто Кирош.

Мачът изненадващо започна по-добре за аутсайдера, който имаше ранни възможности да се добере до брейк. Лопес обаче ги отрази, а впоследствие беше стабилен в разиграванията от дъното на корта. 40-годишният испанец реализира пробив, а до край затвори комфортно частта в своя полза. 

Във втория сет Лопес задържа високото равнище на представяне. Ветеранът беше по-настоятелният от двамата играчи и след няколко равностойни гейма, пречупи на два пъти подаването на Кирош, с което си гарантира успеха в срещата.

Във втория двубой Пабло Кареньо Буста получи сериозна съпротива от Емилио Гомес, но въпреки това подпечата победата за състава на Серхи Беугера, надделявайки с 5:7 6:3 7:6(5) в мач, който продължи над два часа и половина.

Първите няколко гейма бяха равностойни, като Буста бе този, който печелеше по-трудно своите подавания. По-добрата игра от страна на еквадореца бързо даде резултат и той проби колебливия сервис на своя противник, за да поведе с 4:2. Световният номер 49 не успя да задържи аванса си, но до края не допусна спад и реализира решителен брейк, за да поведе със сет.

Първата ракета на Еквадор пренесе вдъхновената си игра и във втората част, където беше убедителен от линията за сервис и постави под напрежения по-високо ранкирания си опонент. Буста обаче премина през трудните ситуации и бързо взе инициативата на своя страна. Испанецът се добра до два ценни брейка в самия край, с които той възстанови равенството в общия резултат.

Решителният сет предложи трилър, като до последната точка не бе ясно кой ще се поздрави с победата. Изглеждаше, че Буста е намерил своя ритъм и световният номер 20 потегли на бърза ръка с 4:1. Безспорният фаворит в мача дори сервираше за крайната победа, ала претърпя разочарование и така Гомес запази интригата жива, изравнявайки за 5:5. Последвалия тайбрек беше не по-малко оспорван, двамата се движеха точка за точка. Буста обаче се справи с напрежението и се поздрави с крайния успех в срещата.

Чистата победа бе оформена от Буста, който в тандем с Марсел Гранойерс пречупиха Гонзало Ескобар и Даниел Идалго с 6:4 (5)6:7 7:6(2).


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ветеранът Лопес даде аванс на Испания; Буста подпечата успеха след драма в Мадрид Владислав Риждов
Теми:  
Davis Cup | Испания | купа дейвис | пабло кареньо буста | фелисиано лопес

Коментари





Следвайте ни в Facebook