Висш пилотаж: Алкарас загуби едва 2 гейма в първия мач при защитата на титлата си в Маями

от в 23:56 на 24.03.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас през изминалите две седмици за пореден път във все още младата си кариера оправда прогнозите за бляскаво бъдеще по свой адрес, като се завърна от контузия и триумфира с титлата на Мастърса в Индиън Уелс, при това без да загуби дори сет. Успехът в Калифорния за 19-годишния испанец му позволи да осъществи първата си голяма цел през 2023-та, след като той събра нужния точков актив, за да задмине Новак Джокович в класацията на АТР, с което възобнови статута си на водач в класирането и имаше удоволствието в ролята на световен номер едно да стартира защитата на трофея си в Маями.

Именно във Флорида преди 12 месеца дойде дебютният триумф на тийнейджъра в турнирите от подобен калибър, когато на практика изпревари времето си и вдигна първата си от общо трите вече Мастърс 1000 титли в своята колекция. Жребият пък отреди на Карлитос в откриващия си мач за състезанието да се изправи срещу непретенциозния Факундо Банис, който не успя да окаже каквато и да било съпротива на топ поставения в схемата, при което защитаващият шампион се нуждаеше от само 63 минути, за да се поздрави с победата - 6:0 6:2. Следващото изпитание пред таланта от Мурсия по пътя му към дублиране на отличието си в Маями и запазване на първата позиция в световната ранглиста пък ще бъде един измежду 30-ия поставен Максим Креси и Душан Лайович, когото ибериецът вече надигра на два пъти в хода на сезона.

Още от самото начало на двубоя носителят на трофея от US Open стори необходимото, за да покаже разликата в класите между себе си и аржентинеца, като взимаше рано топката при ударите си и не оставяше нужното време за реакция на левичаря, при което на бърза ръка се сдоби с комфортен аванс от два пробива в актива си. Същевременно Банис биваше бурно аплодиран от публиката при всяка спечелена точка, което предвид равнището на Алкарас си беше рядкост, но в крайна сметка дори това не успя да вдъхнови достатъчно световния номер 100, за да се разпише в резултата и тийнейджърът "върза геврек" на противника си след едва 23 минути игра.

На старта на втората част аржентинецът поведе с 40:15 и беше толкова близо до това да спечели така бленувания си първи гейм в срещата, но безмилостният Карлитос вдигна оборотите до степен, в която никой не може да му устои и проби за сетен път. Любопитният момент в мача настъпи броени минути по-късно, когато испанецът сбърка последователно отиграванията си, както и направи двойна грешка, при което аутсайдерът се сдоби с шанс за рибрейк, но след своеобразна престрелка от бекхенд защитаващият шампион удържа сервиса си и увеличи серията си на 8 поредни спечелени гейма.

В последвалото си подаване Банис най-сетне в хода на сблъсъка успя да вкара поредица от добри начални удари, които му позволиха да запише гейм в сметката си, което беше посрещането от публиката със продължителни ръкопляскания. Вдъхновен от стореното, левичарят предложи сериозен отпор на ибериеца, карайки го да греши неистово, и възстанови паритета чрез брейк на нула, което несъмнено донесе смут на корта. Усетил, че е дошъл моментът отново да настъпи газта, Карлитос повиши агресията в своите удари, като излизанията му близост до мрежата зачестиха и той разгърна пълния си потенциал във всеки един аспект, като с няколко маркови изпълнения си заслужи овации от трибуните и същевременно с това не отпусна повече нито гейм на съперника си, за да узакони откриващата си победа на Мастърса в Маями.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Висш пилотаж: Алкарас загуби едва 2 гейма в първия мач при защитата на титлата си в Маями Мартин Петков
Теми:  
карлос алкарас | карлос алкарас гарфия | маями | факундо банис

Коментари





Следвайте ни в Facebook