Висш пилотаж: Григор загуби сет, но сломи Кокинакис и е в третия кръг на Australian Open!

от в 13:19 на 18.01.2024
Мартин Петков

Григор Димитров изнесе същински тенис мастърклас в мача си от втория кръг на Откритото първенство на Австралия и се поздрави със седмата си поредна победа през новия сезон. Най-добрият български тенисист имаше задачата, представляваща до голяма степен нож с две остриета, да се изправи срещу големия любимец на публиката - Танаси Кокинакис, на когото дори огромната подкрепа от трибуните не успя да помогне за нещо повече от спечелен сет, след като родната ни първа ракета изигра навярно един от най-силните си мачове досега през 2024-та година и се нуждаеше от точно 3 часа и 27 минути, за да триумфира с успеха - 6:3 6:2 4:6 6:4.

По този начин шампионът в Бризбейн ясно доказа, че трудностите му на старта в Мелбърн срещу Мартон Фучович, свързани с прекомерен брой непредизвикани грешки, не трябва да ни притесняват, като с днешната си своеобразна лекция на тема тенис в множество направления подпечата класирането си за третия кръг на Аустрелиън Оупън, където му предстои да срещне дебютанта на такава фаза в "мейджър" турнирите - Нуно Боржеш.

Българинът стартира двубоя с огромна доза самочувствие в действията си, като умело подхождаше във всяка ситуация и в рамките на само един удар си гарантираше лидерската позиция в разиграванията, които изявено доминираше посредством форхенда си, трупайки обилно количество печеливши отигравания на сметката си. Същевременно при по-продължителните размени от основната линия ясно си проличаваше разликата в класите между двамата състезатели и докато световният номер 80 основно залагаше на силата в търсене на реализирането на уинър, то българинът засвидетелстваше огромната си тактическа грамотност, като "тормозеше" съперника си с пуснати сечени бекхенди ниско в краката му, което водеше до купища грешки от ракетата на местния любимец.

Съвкупността от всички тези фактори пък скоропостижно доведе до изразяването на превеса на Григор и в цифрово съотношение, като най-добрият ни тенисист реализира пробив, благодарение на отлична комбинация в близост до мрежата, и не след дълго разполагаше с цели три възможности да дублира преднината си. В крайна сметка до такъв развой на събитията не се стигна, след като поставен под напрежение, Кокинакис неколкократно изпълни най-добрите си удари и оцеля, при което придобият импулс и пълната подкрепа зад гърба му от трибуните на "Джон Кейн Арена" го вдъхновиха към това да търси възстановяване на паритета в статуквото, но съвършеният прочит на цялостната картина, който ни предоставяше Димитров, помогна на първата ни ракета да отрази четири брейкбола в седмия гейм, преди впоследствие безпроблемно да подпечата успеха си в откриващия сет.

На старта на втората част надеждите на австралиеца и хилядите му сънародници по трибуните за потенциален обрат на по-нискоранкирания тенисист бързо бяха "попарени" от страхотното представяне на Гришо, който впечатли с отличното си преминаване от защита в атака, за да подчертае абсолютния си контрол на корта, извел го до ранно предимство от пробив. Превъзходството на българина във всеки един игрови аспект пък продължи да се онагледява с всяка изминала минута, като 13-ият поставен изграждаше изключително умело офанзивните си акции и без никакви притеснения завършваше своите комбинации чрез реализирането на уинър.

Именно изявената доминация на Димитров на практика превърна Кокинакис в пряк свидетел на предложения ни мастърклас от страна на хасковлията, който скоропостижно отново отмъкна съперниковото подаване, след поредната серия печеливши удари, и дублира водачеството си в общия резултат на съревнованието.

Бившият полуфиналист в Мелбърн опита да довърши започнатото още на старта на третия сет, когато видимо намерил правилния подход в разиграванията, продължи да трупа дивиденти на сметката си и си осигури три брейкбола, но изправеният до стената Кокинакис не трепна под напрежение и демонстрира класата на сервиса си, за да оцелее. Впоследствие публиката и нейните неспирни овации при всяка спечелена точка любимеца им наглед вдъхна нужната доза увереност на световния номер 80, който значително подобри качеството на играта си във всеки един параграф и дори достигна до възможност за пробив, ала първата ни ракета отговори подобаващо с два аса в гейма си и отстоя своето, при което паритетът царуваше в безспорно най-оспорваната част досега от срещата - 2:2.

Оттам насетне сервиращите придобиха изцяло контрол върху случващото се, като макар и да ставахме свидетели на моментни прояви на гениалност от страна на двамата състезатели, то шансове пред посрещачите липсваха. Така бяхме отведени до поливалентния десети гейм, когато Димитров сервираше при 4:5 в опит да изравни статуквото, но се оказа неподготвен за решението на Кокинакис да заиграе на ръба на риска, като самоотвержените действия на австралиеца, свързани с непрестанното търсене за нанасянето на уинър, се превърнаха в печеливши под оглушителните възгласи на домакинската публика и световният номер 80 реализира дебютния си пробив, с което намали изоставането си в общия резултат.

В началото на четвъртата част българинът ясно демонстрира с поведението си, че се е абстрахирал от случилото се броени минути по-рано, като отново поднови водещата си позиция на корта и с все същото завидно самочувствие провеждаше всяка своя атака, завършвайки я успешно в близост до мрежата. Константността в представянето на най-добрия ни тенисист пък скоропостижно бе облагодетелствана и той в две последователни подавания на бившия двойков шампион от Аустрелиън Оупън достигна до възможности за брейк, при които обаче Кокинакис оцеля, благодарение на сервиса си, както и на това, че бекхендът на сънародника ни спря във филето на мрежата, като остана на милиметри от това да порази целта.

Въпреки това, Григор остана верен на стила си и продължи все така отлично да конструира идеите си в офанзивната фаза на играта си, при което австралиецът избра да влезе в "битка на слайсовете" с първата ни ракета, който ясно засвидетелства защо бива наричан с прякора "Slicey", като в края на размяната пласира фамозен бекхенд по правата, с който подпечата изключително важния си пробив в деветия гейм, като в следващите минути безпроблемно узакони триумфа си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Висш пилотаж: Григор загуби сет, но сломи Кокинакис и е в третия кръг на Australian Open! Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | бгтенис | григор | григор димитров | димитров | танаси кокинакис

Коментари





Следвайте ни в Facebook