Висш пилотаж: Медведев надви Циципас в тенис спектакъл и ще спори с Надал за трофея!

от в 13:05 на 28.01.2022
Мирела Николова

Даниил Медведев отново се оказа непреодолимо препятствие за Стефанос Циципас в Мелбърн, след като за втора поредна година двамата се срещнаха на полуфиналите на Откритото първенство на Австралия. Двубоят бе изпълнен с изключителен заряд и безброй великолепни разигравания, разкриващи пълния потенциал на двамата играчи, но в крайна сметка победител от схватката отново излезе световният №2, надделявайки след 7:6(5) 4:6 6:4 6:1. Така Медведев за втори пореден път ще спори за титлата на Аустрелиън Оупън, като негов съперник ще бъде Рафаел Надал, преследващ рекорден 21-ви трофей от Шлема.

Двамата полуфиналисти навлязоха в двубоя уверено и още от началните минути всеки от тях опитваше да налага своя стил. Циципас залагаше на вариативност в играта си, като често привикваше съперника на мрежата, изваждайки руснака от комфортната му зона. Сервиращите установиха пълна доминация на корта и рядко допускаха да загубят дори точка на свое подаване.

Единствените затруднения от сервис линията за някого от двамата дойдоха в деветия гейм, продължил близо 10 минути, когато гъркът бе притиснат максимално и се оказа изоставащ с 0:40. Последва обаче моментална мобилизация от негова страна и той издържа теста, спасявайки 4 брейкбола, за да се подаде отново напред в резултата. Паритетът се запази до края на сета, което предреши развръзката на тази част да дойде в тайбрек.

Той започна по отличен начин за световния №4, който успя да спечели едва втора точка на чужд сервис, но именно тя стана причина за реализирането на минипробив, благодарение на който балканецът се откъсна с 4:1. Това обаче по никакъв начин не повлия на Медведев, който заигра по-агресивно в следващите минути и след печеливш удар от форхенд стопи преднината на противника, след което бе непоклатим в представянето си и записа дебютната част срещу своето име.

Неприятният развой на предходния сет не съкруши Циципас, а даже напротив. Той запази присъствие на духа и възползвайки се от поредицата непредизвикани грешки на опонента, съумя да се добере до първата си възможност за пробив в мача, която бе материализирана след негова великолепна акция от дъното на корта, завършила с перфектно насочен форхенд уинър. Четвъртият в света не задържа високото си ниво на игра през целия сет, като в средата му допусна спад в своето представяне, довел до връщане на брейка за 3:3. 

Повратният момент във втората част бе в деветия гейм, когато нова порция непростими за играч от ранга на Медведев пропуски, придружени от двойна грешка на брейкбол, позволиха на гръцкия представител да подава за успеха в сета. Заставайки на линията за сервис, Циципас бе изключително концентриран и не позволи да се стигне до изненада, за да възвърне паритета в отделните части.

Изумително високото ниво на игра се пренесе и в третия сет, където двамата тенисисти успяваха да извадят най-доброто от своя арсенал и да сведат неточностите си до минимум. В дебютното си подаване световният №2 бе поставен в затруднено положение, бивайки изправен пред опасност от ранен пробив, но тогава началният му удар се притече на помощ и няколко чудесни сервиса по-късно шансовете пред гърка за брейк бяха пратени в историята.

Оттам насетне Медведев бе непробиваем на собствено подаване, а впечатляващото му представяне на ретур в десетия гейм откри пред него три поредни брейкбола, при втория от които бе сложена точка на сета в полза на по-високоранкирания състезател.

В четвъртата част руснакът вече бе намерил правилната рецепта за противодействие срещу офанзивната игра на противника, като дори на свой ред не се страхуваше да предприема риска на атаката, което му носеше множество дивиденти. Той се възползва от пропуските на Циципас, за да реализира пробив в четвъртия гейм и не след дълго, вече поел инициативата в срещата, дублира аванса си от брейк, приближавайки се само на гейм от крайната победа - 5:1. Съпротивителните сили на гърка бяха напълно изчерпани, а това означаваше и рутинно спечелено подаване за руснака, класирало Медведев на финала.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Висш пилотаж: Медведев надви Циципас в тенис спектакъл и ще спори с Надал за трофея! Мирела Николова
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън 2022 | даниил медведев | Обзори | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook