Впечатляващо постижение: Циципас се нареди редом до Агаси, Макенроу и Рафтър

от в 16:36 на 27.01.2022
Диана Андреева

Стефанос Циципас се изкчачва стремглаво към челните позиции на световната ранглиста. Гръцкият тенисист е един от най-обещаващите състезатели, който в момента си проправя своя път към върха на мъжкия професионален тенис. Но макар едва 23-годишен, Стефанос вече притежава сериозен брой отличия и постижения, а през вчерашния ден за пореден път записа своето име в историята, нареждайки се редом до Джон Макенроу, Патрик Рафтър и Андре Агаси. 

През вчерашния ден Циципас се класира сред последните четирима на първия за сезон 2022 Шлем - Australian Open. Това е петият пореден път, от също толкова опита, в който Стефанос преодолява четвъртфиналната фаза и именно балансът от 100% успеваемост в този етап на "мейджър" събития го отличава сред останалите му колеги и единствено Макенроу, Рафтър и Агаси могат да се похвалят със същото. 

Вчерашният успех на Циципас дойде твърде лесно, без да се налага гъркът да демонстрира характер и да се сблъсква със сериозни изпитания. Неговият опонент Яник Синер отстъпи в последователни сетове в един рутинен и еднообразен мач, лишен от всякакъв вид интрига. Но в миналото настоящият световен номер четири е имал далеч по-трудни задачи пред себе си, които е трябвало да преодолее, в името на място сред последните четирима на даден турнир от Шлема. 

Аустрелиън Оупън 2019

Според мнозина специалисти именно 2019 е най-успешната до момента година в кариерата на гърка. Циципас навлезе уверен в австралийското турне, след като бе спечелил младежкия Мастърс в Милано, а рейдът му на Australian Open даде ясно представа за големия потенциал, притежаван от Стефанос.

Не само, че се поздрави с дебютна победа в същинската част на AO, ами достигна до първия си мейджър полуфинал в кариерата. По пътя си Циципас се справи с Матео Беретини, Роберто Баутиста Агут и световния номер три по това време - Роджър Федерер, преди край на приказката за него да сложи Рафаел Надал в 1/2-финалите. 

Ролан Гарос 2020

Продължителната пауза на професионалните турнири не се отрази благоприятно на сериозна част от елита на мъжкия тенис. Но Стефанос Циципас се завърна, макар и пред празни трибуни през по-голямата част от времето, по-силен от очакваното.

В Париж шампионът от Nitto ATP Finals 2019 впечатли по пътя към финалите и уверено вървеше към първа титла на ниво Голям шлем в своята кариера, но Новак Джокович се оказа непреодолимо препятствие за него. Циципас напусна Ролан Гарос в полуфиналите и остана на крачка от така желаното място в заключителния етап от събитието. 

Аустрелиън Оупън 2021

Австралия отново сложи подобаващо начало на сезона за Циципас. След като откри кампанията си за 2021 с участие на ATP Cup, Стефанос пренесе доброто си представяне и в "Мелбърн Парк". Там той показа воля, за да преодолее съпротивата на Рафаел Надал и наваксвайки пасив от 0:2 сета, разевнча Матадора, за място сред полуфиналистите.
Но Циципас отново бе спрян на крачка от финала, при това не от кого да е, а точно от Даниил Медведев - същият съперник, очакващ го на 1/2-финалната фаза в надпреварата и през тази година.

Ролан Гарос 2021

Последвалият клей сезон се разви също толкова успешно за Циципас. Той вдигна трофеите в Монте Карло и Лион, а същевременно с това се превърна и във финалист на турнира в Барселона. Всичко това даде една добра основа на гръцкия тенисист и той надмина всички очаквания в хода на Ролан Гарос, където успя да преодолее не само 1/4-финалната, а и полуфиналната фаза, за да дебютира в заключителния етап на надпревара от Големия шлем.

В спор за титлата в Париж Циципас премери сили със световния номер едно Новак Джокович. Стефанос поведе уверено с 2:0 сета в двубоя, но последва спад в нивото му и Джокович вдигна своя 20-и трофей от Големия шлем, разочаровайки своя съперник.

Australian Open 2022

Макар и травма в лакътя да поставяше под сериозен въпрос физическото състояние на Циципас, гъркът действа против препоръките на медицинските лица и взе участие в първия за сезона турнир от Големия шлем. До момента пък участието му е достатъчно убедително и напълно основателно немалка част от тенис специалистите очакват от него най-после да вдигне своя първи трофей от Големия шлем.

Но за да се превърне в новия крал на Австралия, Циципас ще трябва през утрешния ден да преодолее съпротивата на Даниил Медведев, а впоследствие да се справи и с победителя в другия полуфинал от събитието - Матео Беретини или Рафаел Надал.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Впечатляващо постижение: Циципас се нареди редом до Агаси, Макенроу и Рафтър Диана Андреева
Теми:  
андре агаси | джон макенроу | Патрик Рафтър | стефанос циципас | циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook