Време е за финал: Надал и Циципас излизат в спор за трофея в Торонто

от в 10:30 на 12.08.2018
Калоян Пламенов

Рафаел Надал и Стефанос Циципас излизат днес не преди 23:00 часа българско време на финала от ATP 1000 турнира в Торонто. Това е втори сблъсък между двамата, а първият бе на финала в Барселона тази година, когато Матадора победи без проблеми уверения грък.

Преди този мач Циципас влезе в историята като най-младият тенисист, който побеждава в един турнир четирима играчи от топ 10 на световния тенис. Той се справи с Доминик Тийм, Новак Джокович, Александър Зверев и Кевин Андерсън, за да стигне до мача за трофея.

Доста интересно е да се отбележи, че точно днес младокът празнува своя 20-и рожден ден и при победа във финала може да си направи най-хубавия възможен подарък. 

При успех днес Матадора ще спечели петата си титла за годината. Известно е, че лидерът в световната ранглиста е и първият играч от тура, който си гарантира класиране на тазгодишния финален "Мастърс" в английската столица Лондон. Ако победи днес, то тогава ще дръпне още повече на върха пред Роджър Федерер.

Освен това при успех той ще подобри и рекорда си за триумфи в турнири от това ниво на 33, а пък при победа за Циципас младокът ще счупи собственото си постижение като постигне пета поредна победа над тенисист от топ 10. 

От създаването на Откритата ера нито един тенисист не постигнал пет поредни победи над тенисисти от първата десетка по пътя към триумфа извън финалите, а гръцкият състезател има честта да влезе в историята и по този показател, ако поднесе още една сензация. 

При успех на Циципас днес той може да стане и най-младият шампион от "Мастърс" турнир, откакто Новак Джокович триумфира в Маями през 2007 година. В същото време тази титла ще бъде 80-а за Надал в кариерата му на ниво ATP при победа и така той ще има възможността да се присъедини към един елитен списък от играчи, които имат поне тази бройка трофеи. В него са Джими Конърс, Роджър Федерер и Иван Лендъл. Именно те са единствените тенисисти, които са стигнали кота 80.

Статистиката на Рафа при финалите е 79 победи и 36 загуби. 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Време е за финал: Надал и Циципас излизат в спор за трофея в Торонто Калоян Пламенов
Теми:  
рафаел надал | стефанос циципас | тенис турнир в торонто

Коментари





Следвайте ни в Facebook