Все още непобедена на клей: Рибакина отрази два мачбола и сътвори впечатляващ обрат над своя сънародничка

от в 16:05 на 01.05.2024
Елеонора Александрова

Елена Рибакина продължава се утвърди, като едно от водещите имена на женския тенис през 2024-та година. Световната номер 4 е лидерка по брой WTA титли за сезона с общо 3. Макар и представянето ѝ днес да бе далеч от оптимално, Рибакина сътвори истински подвиг, като спаси два мачпойнта срещу сънародничката си Юлия Путинцева и с резултат 4:6 7:6(4) 7:5 се класира за полуфиналната фаза на турнира в Мадрид, където би могла да оформи сблъсък с Арина Сабаленка, стига белорускинята да победи Мира Андреева.

Още в самото начало световната номер 4 започваше да допуска изненадващо много грешки. За разлика от по-високо ранкираната тенисистка, Путинцева играеше по-уверено в критичните моменти на геймовете и със значително по-малко грешки започваше да играе, като по-добрата тенисистка в мача. Това позволи на 50-тата в света да поведе с пробив при 2:2. Макар и след това фаворитката да вдигаше темпото си, то играта на сънародничката й бе прекалено стабилна, за да й позволи да сътвори обрат. Така Путинцева поведе в първия сет за 45 минути игра.

Слабото представяне на Рибакина продължи и в началото на втория сет. При 1:1 тя имаше три брейкпойнта пред себе си, ала не се възползва от предоставената възможност. Още в следващия гейм бившата представителка на топ 30 "наказа" фаворитката и с ранен пробив се приближаваше все по-близо до сензационната победа. Въпреки трудната ситуация, в която се намираше, бившата шампионка на Уимбълдън съумя да изравни резултата в геймовете. В следващите минути и двете имаха възможност за пробив, който да се окаже преломен за развитието на двубоя, но това не се случи и така се стигна до тайбрек, който да реши развитието на мача. Още в самото начало на дългия гейм Рибакина си осигури минибрейк. Впоследствие Путинцева започваше да допуска повече грешки, което улесни задачата на бившата номер 3 и така със 7:4 в тайбрека шампионката от Щутгарт остави надеждите за победа живи. 

Нещата продължаваха да се развиват по същия начин и в третия сет. Световната номер 50 изглеждаше по-уверената на корта, за сметка на Рибакина, чиято ефективност на играта ставаше все по-малка. Макар брейк да имаше чак в шестия гейм, Путинцева бе тази, която контролираше събитията на корта. При 5:2 по-ниско ранкираната тенисистка имаше два мачпойнта пред себе и изглеждаше на едва няколко секунди от това да шокира една от най-добрите тенисистки в момента.

Точно тогава обаче Рибакина показа изключителна воля за победа и не само, че съумя да се спаси от загубата, но и в следващите минути вдигна темпото си на игра до такава степен, че съумя да сътвори зрелищен обрат, печелейки следващите 5 гейма и така тя се поздрави със своята 30-та победа за годината.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Все още непобедена на клей: Рибакина отрази два мачбола и сътвори впечатляващ обрат над своя сънародничка Елеонора Александрова
Теми:  
wta | елена рибакина | мадрид | Обзори | юлия путинцева

Коментари

Следвайте ни в Facebook