Все по-близо до върха: Рууд обезличи Беретини и е първият 1/2-финалист на US Open!

от в 20:09 на 06.09.2022
Мирела Николова

В миналото мнозина окачествяваха Каспър Рууд като тенисист, чиято единствена силна настилка е клеят, но през последните години норвежецът напълно опроверга тези твърдения. Сега той дори разполага с шансове да оглави световната ранглиста, като, за да запази шансовете си, ще трябва задължително да достигне до финалния сблъсък. През днешния ден скандинавецът направи нова крачка към изпълняването на своята цел, след като преодоля съпротивата на Матео Беретини в последователни части - 6:1 6:4 7:6(4), и намери място в полуфиналната фаза на Откритото първенство на САЩ, където го очаква двубой срещу победителя от мача между Ник Кирьос и Карен Хачанов.

В откриващата част италианецът бе неузнаваем, тъй като допускаше грешки от всяка една зона на корта и точките в актива на неговия противник се трупаха една след друга. Нито началният удар, нито форхендът му функционираха по обичайния начин и поставеният под номер 13 изглеждаше напълно безпомощен срещу безпогрешната игра на Рууд. Това доведе до два бързи пробива в сметката на скандинавеца, който скоропостижно поведе с 5:0 и след само 27 минути престой на корта записа дебютния сет срещу своето име.

Съотношението на силите остана непроменено и в началото на втората част, когато Беретини продължаваше да бъде бледа сянка на себе си и да играе без никакво настроение. От своя страна, норвежецът демонстрираше изумителна стабилност от дъното на корта и връщаше абсолютно всяка топка, дочаквайки неминуем пропуск от отсрещната страна. Каквото и да опитваше италианецът, то се увенчаваше с неуспех и не след дълго той отново изостана с два пробива и 1:5. В следващите минути обаче римлянинът започна да намира ритъма си и след като спаси 3 сетбола, впоследствие успя да върне единия от брейковете, но това нямаше никакво отношение към крайния резултат, тъй като скоро след това Рууд дублира аванса си в отделните части.

Тези последни геймове от предходния сет вляха необходимата увереност на Беретини, чието представяне вървеше във възходяща посока с всяка следваща минута. Той сведе неточностите си до минимум и все по-често можехме да го видим да поема контрол в разиграването благодарение на мощния си форхенд. Това му помогна да достигне до пробив още в първото подаване на опонента, след което, макар и трудно, италианецът затвърди брейка си и се оттегли на почивката с преднина от 3:0. Той безпроблемно разви преднината си до 5:2, след което се сдоби с два сетбола на противников сервис, никой от които обаче не бе материализиран.

Сервирайки за крайния успех, световният №14 на няколко пъти избра да играе сервис-воле, ала намеренията му бяха отлично разчетени от норвежеца, който сваляше топката ниско в краката на съперника с ретура и предизвикваше неточност на Беретини при следващия удар. Така Рууд върна пробива и не след дълго вкара сета в тайбрек, където играта на италианеца претърпя поредния спад и след няколко форхенда на римлянина, излезли метри извън очертанията, световният №7 можеше да вдигне триумфално ръце.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Все по-близо до върха: Рууд обезличи Беретини и е първият 1/2-финалист на US Open! Мирела Николова
Теми:  
atp | us open 2022 | каспър рууд | матео беретини | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook