Всичко е възможно, когато го искаш силно: Как Григор постигна нов шеметен обрат?

от в 14:35 на 15.10.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров изглеждаше на прага на физическите си сили в срещата с Хуберт Хуркач и едва ли много хора са очаквали някакъв обрат в мача, когато полякът поведе в отделните сетове, но българинът показа желязна воля и реализира втори пореден обрат в рамките на само 24 часа. Победата на Григор над осмия поставен беше под номер 100 за него в сериите "Мастърс" и го изведе до първия му полуфинал в Индиън Уелс през неговата кариера, а нека разгледаме как родният ни представител се поздрави с така ценния успех.

Негативното начало:

В дебютните минути знаците не бяха никак обнадеждаващи. Хасковлията изглеждаше без ясен тактически план и изкарваше ударите си с голямо отстояние от корта, а свежестта в краката на практика липсваше. Това до голяма степен може да се отдаде на обстоятелствата, които срещаха за пръв Димитров с днешния му опонент и същевременно няма как да подценим близо тричасовата битка на нашето момче с Медведев от предходния ден.

До голяма степен световният номер 12 и шампионът от Ню Йорк са еднопрофилни състезатели, което веднага трябваше да подскаже на Гришо, че не трябва да променя особено печелишвата си предходна стратегия. Хасковлията обаче не се съобразяваше особено с характеристиките на противника и си патеше сериозно от това, тъй като постоянно биваше поставен под напрежение и представителят на Полша често завършваше с лекота точките в близост до мрежата.

Няма как да пропуснем и смазващото предимство от страна на Хуркач по отношение на сервиса. 24-годишният играч отведе до печеливша за себе си развръзка откриващия сет, пласирайки 5 аса срещу 0 двойни грешки, докато сънародникът ни не записа нито една точка на начален удар и регистрира две подарени точки при подаванията си.

Промяната у Григор и ключовете към успеха:

Началото на втората част веднага вдъхна увереност у привържениците на първата ни ракета. Димитров изостри значително своя форхенд и вече все по-често навлизаше в пределите на корта, за да пласира уинъри от него. Точно този елемент даде най-голямо предимство на родния ни представител спрямо поляка, ако разгледаме статистическите данни. Там можем веднага да забележим, че въпросният удар е помогнал на българина да спечели 24 разигравания, а шампионът от Маями изостава двойно по този показател и отделно е допуснал с четири повече грешки от наглед по-опасната си страна.

Бекхендът на Хуберт несъмнено е с надмощие над този на Григор, само че кортът абсорбира неговата сила и просто няма необходимата мощ, с която да преодолее защитатата на бившия номер три, което изцяло елиминира привидното му предимство и показатели посочват по четири спечелени размени от страна на играчите с помощта на техния обратен удар.

750

Тук отново сме длъжни да споменем по-бавните условия, чиято особеност изцяло облагодетелстваше Гришо. Димитров можеше да връща голяма част от тежките сервиси на опонента си и в края на двубоя пое пълен контрол над задаването на темпото, тъй като първото подаване на полуфиналиста от Уимбълдън напълно отстъстваше и форхендът на Димитров властваше на корта.

Пропукването на Хуркач и финалната съставка за победата:

Възходът на първата ни ракета категорично притесни сериозно поляка и той вече не беше никак клиничен. Напрежението го погълна напълно и можехме да видим колко омекваше Хуркач с течението на сблъсъка. Българинът имаше главна заслуга за необичайно високия брой неточности от страна на гиганта, защото показваше невероятно придвижване и така представителят на Полша можеше да се цели в съвсем малки пространства, за да се опита да пробие своеобразната стена пред себе си.

Досега направихме сериозен игрови анализ, но всички тези извадки биха били крайно безсмислени, ако родният ни представител нямаше един ключов коз в ръкава. Елемент, който е способен да неутрализира всеки форхенд и бекхенд на света, а именно пълното себераздаване. Казвам това, тъй като двубоят в последните геймове се превърна в нищо повече от една игра на нерви. За щастие, нашият сънародник показа нужната устойвост, макар че тялото му вече беше на предела.

Видяхме колко силен може да бъде човешкият дух и как при правилната психолическа нагласа е възможно мозъкът да излъже умората и точно поради тази причина станахме свидетели на подобен подвиг от страна на Григор Димитров. Силно се надявам Гришо да възстанови енергийните си запаси през днешния ден почивка и утре да видим перфектна симбиоза между физическа и психическа издръжливост от негова страна на мрежата!

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Всичко е възможно, когато го искаш силно: Как Григор постигна нов шеметен обрат? Калоян Соколов
Теми:  
atp | post match | бгтенис | григор димитров | индиън уелс | истории и анализи | хуберт хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook