Втори български успех на Уимбълдън: Шиникова откри победоносно участието си!

от в 15:41 на 21.06.2022
Мартин Петков

Изабелла Шиникова се представя доста колебливо от началото на тревния сезон и за момента продължава да търси първия си успех на зелената настилка, след като взе участие в пресявките на надпреварите в Хертогенбош и Берлин, ала отпадна след само един мач. Родната представителка през днешния ден откри кампанията си на Уимбълдън, като на старта в квалификациите срещна световната номер 190 Симона Уолтърт, за която това е дебютно участие в пресявките на третия турнир от Големия Шлем за годината.

Сблъсъкът ни предостави равновесие на силите на корта, като и двете състезателки имаха с какво да впечатлят от своите репертоари. Втората ни ракета срещаше далеч повече трудности спрямо противничката си на сервис, но именно в тези моменти под сериозно напрежение блесваше в най-добрата си светлина, което впоследствие се оказа от ключово значение за крайния изход на срещата и Шиникова триумфира след 6:3 3:6 6:3. С дебютния си успех на трева за сезона световната номер 217 се класира за втория квалификационен кръг на най-стария тенис турнир, където ѝ предстои да се изправи срещу победителката измежду 13-та поставена Юлия Грабер и 32-годишната Янина Викмайер.

Двубоят стартира с труден гейм за българката, която се наложи да отразява три брейкбола още в първото си подаване, но се довери изцяло на началния си удар и съумя да се справи с неблагоприятната ситуация. Последваха силни минути за сервиращите, преди Белла да направи сериозна крачка напред, повишавайки нивото в ударите си, при подаването на британката, за да може с отлично проведена акция от основната линия да реализира пробив за 4:2. Мигновен спад в играта на световната номер 217 обаче наруши концентрацията ѝ и тя предаде сервиса, след като водеше 30:0, а с това загуби и предимството си. Софиянката запази спокойствие и не се повлия от негативните емоции, което моментално даде искания от нея резултат и втората ни ракета се поздрави с нов пробив, който ѝ позволи да сервира за спечелване на частта. Шиникова изпитваше затруднения с вкарването на първото си подаване, като бе изправена пред угрозата отново да изгуби аванса си, посрещайки два брейкбола, ала именно в решителните мигове демонстрира характер и не просто се спаси, а дори оползотвори сетбола си след поредната добра комбинация и се доближи на сет от място в следващата фаза.

Втората част имаше необезпокоявано начало за подаващите, но не след дълго в шестия гейм Белла инкасира нов спад, като грешките от ракетата й заваляха и тя предаде сервиса си, изоставайки в резултата с 2:4. Българката не наведе глава, а напротив, започна все по-уверено да намира очертанията на корта и мигом чрез рибрейк редуцира пасива си на таблото. За наше съжаление обаче, втората ни ракета отново страдаше от липсата на първо подаване, като се превърна в лесна мишена за Уолтърт, която оползотвори шанса си за пробив, а броени минути по-късно на собствен сервис отрази двата брейкбола, до които достигна нашенката, и възстанови равенството в мача.

Решителният сет на старта представляваше същински кошмар за софиянката, която така ѝ не съумяваше да се възползва от ръстовото си предимство на начален удар, като неизменно срещаше брейкболи и не даде нужната съпротива на съперничката си, което й коства пробив пасив, който я отдалечи от победата. Шиникова, останала в догонваща позиция, нямаше какво повече да губи и започна да рискува, вкарвайки повече сила в отиграванията си, но това за наша радост, се оказа печеливша стратегия и родната представителка неутрализира пасива си. От този момент нататък българката се движеше единствено във възходяща линия в своето представяне и благодарение на образцова за тревата игра в осмия гейм си спечели ключов пробив, който ѝ предостави възможност до застане на начален удар за победата. Белла беше повече от безупречна, като най-после можеше да разчита на първи сервис, а това натежа достатъчно в нейна полза и тя се поздрави с крайния успех в срещата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Втори български успех на Уимбълдън: Шиникова откри победоносно участието си! Мартин Петков
Теми:  
wta | изабелла шиникова | квалификации | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook