Въпреки трудностите: Борбен Алкарас сломи световния №80 и е на крачка от финала в Рио!

от в 01:54 на 25.02.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас през вчерашния ден оцеля в близо тричасов трилър срещу Фабио Фонини, като това се превърна в първият сериозен тест за 19-годишния испанец след завръщането му Тура през миналата седмица, когато се поздрави и с титлата от турнира в Буенос Айрес. Тийнейджърът надигра екстравагантния италианец във втория кръг на АТР 500 надпреварата в Рио, където има нелеката задача да брани трофея си отпреди 12 месеца, но въпреки тежкия сблъсък с бившия представител на топ 10, то защитаващият шампион остана неподвластен на негативните емоции и се класира за четвъртфиналната фаза в състезанието.

Следващото препятствие на пътя на Карлитос пък бе някогашният финалист от Мастърса в Монте Карло - Душан Лайович, когото носителят на титлата от US Open надигра през миналата седмица в аржентинската столица. Съревнованието им през днешния ден в карнавалния град протече до голяма степен сходно с предишната им среща и Алкарас преодоля пробив пасив в първата част, за да се наложи в последователни сетове за час и 53 минути на корта - 6:4 7:6(0). С този си успех доскорошният световен номер едно се приближава с още една крачка към трофея в Рио, като ако го завоюва, ще се изравни по точки с Новак Джокович на върха в класацията на АТР, но на първо време ибериецът трябва да насочи погледа си към предстоящата му полуфинална схватка с един измежду квалификанта Николас Джари и шестия поставен в схемата - Себастиан Баез.

В самото начало на двубоя ясно се забелязваше, че сърбинът си е "написал домашното" след мача им през миналата седмица в Буенос Айрес и пласираше ударите си дълбоко в ъглите на корта, с което целеше да движи фаворита неспирно. Този му тактически замисъл се оказа силно печеливш, като същевременно Лайович успяваше да експлоатира колебливия втори сервис на испанеца и скоропостижно си осигури пробив аванс на сметката.

В този момент за Карлитос своеобразно "светна зелената лампа", като топ поставеният покачи интензитета в действията си и започна да подхожда все по-агресивно към отиграванията на балканеца, взимайки рано топката. Това доведе до смут в представянето на световния номер 80, чиито грешки рязко набъбнаха, при което защитаващият шампион получи сериозен импулс в играта си, който използва, като реализира серия от уинъри от форхенд страната си и с поредица от четири последователни гейма в актива си осъществи обрат, за да се поздрави с успеха в дебютния сет.

Стартът на втората част възстанови съотношението на силите, като постепенно младокът поизгуби от набраната си инерция, докато аутсайдерът дочака своя шанс в петия гейм, когато се превърна в същинска "стена" от дъното на корта и принуди носителя на трофея от US Open да рискува, като той допусна купища неточности в тези минути и миникризата в представянето му означаваше пробив в сметката на Лайович - 4:2. Римейкът на събитията от по-рано в хода на двубоя далеч не спря дотук, като отговорът на Карлитос беше възможно най-добрият за него в случая, а именно мълниеносен рибрейк и паритетът отново възцари.

Впоследствие сърбинът не сведе глава и с достигането на 11-ия гейм, то той реализира немалко впечатляващи удари, като макар и шампионът от Шлема да имаше преднина от 40:0, световният номер 80 дочака златната си възможност и се поздрави с наглед решителен пробив. Спечелил си правото да сервира за сета, Лайович застана на начален удар и си гарантира сетбол, но за пореден път на пиадестала излезе талантът на Карлитос, който засвидетелства безспорната си класа и триумфира в поредица изумителни размени, за да изпрати частта в тайбрек. В него сърбинът видимо рухнал психически нямаше с какво да се противопостави на вдъхновения Алкарас, който беше перфектен до съвършенство във всеки един аспект и не отпусна нито точка за аутсайдера, за да подпечата победата си и класирането за полуфиналите.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Въпреки трудностите: Борбен Алкарас сломи световния №80 и е на крачка от финала в Рио! Мартин Петков
Теми:  
atp | душан лайович | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия | рио

Коментари





Следвайте ни в Facebook