Възможно ли е чудото? След близо 16 години наближава ли краят на Голямата 4-ка?

от в 00:00 на 27.02.2021
Тея Кръстева

Дори и да не се интересува особено от тенис, няма човек, който да не е чувал имената на Роджър Федерер, Рафаел Надал, Новак Джокович и Анди Мъри. Техният принос за развитието на тениса често бива оприличаван с приноса на Леброн Джеймс и Майкъл Джордан за баскетбола или на Кристиано Роналдо и Лионел Меси за футбола.
През последните 15 години и половина всички любители на тениса стават свидетели на нещо невиждано досега в историята на спорта. За какво говоря? Естествено за абсолютната доминация на така наречената „Голяма четворка“.

 

Накратко за успехите на всеки един от тях, изразени в цифри:

  • Роджър Федерер, наричан „Маестрото“ заради виртуозната игра на корта, може да се похвали с редица рекорди зад гърба си. Едни от най-значителните му постижения са 20-те титли от Големия шлем, общо 103-те трофея в неговата кариера и 310-те седмици като световен номер №1. Първата си титла печели през 2001г., когато е едва на 19 години. Федерер има общо 78 участия в турнири от Шлема, а общо в кариерата си има 1242 спечелени двубоя. Друг изумителен рекорд на Маестрото са 237-те последователни седмици като световен №1 (2 февруари 2004г. до 17 август 2008г.).

 

  • Рафаел Надал е носител на общо 86 титли, от които 20 са от турнирите от Големия шлем, с което изравнява рекорда на Федерер. Надал е завоювал рекордните 13 Шлема от Откритото първенство на Франция – Roland Garros, а също негово е и върховното постижение за най-много поредни победи на една настилка – 81 на клей, с което заслужено получава и прозвището „Краля на клея“. Рафаел влиза в топ 50 още на 16-годишна възраст през 2003-а, а две години по-късно вече достига второто място в световната ранглиста. От влизането си в Топ 10 през 2005г. досега Надал никога не е напускал челната десетка, като е завършвал годината като световен №1 общо 5 пъти и то в три различни десетилетия.

 

  • Новак Джокович има в актива си цели 82 титли, като 18 от тях са от надпреварите от Големия шлем, с което се нарежда единствено зад Федерер и Надал във вечната класация. На 8-ми март 2021г. Ноле ще счупи и рекорда на Федерер за най-много седмици като световен №1 – 310! В момента Джокович заема 1-вото място в ранглистата на ATP, а преди няколко седмици спечели и рекордната си 9-та титла от Откритото първенство на Австралия. Джокович e тенисистът с най-много завоювани титли от турнирите от сериите Мастърс 1000 – общо 36, като е печелил всяка една от надпреварите по минимум 2 пъти. Завършвал е годината като световен №1 цели 6 пъти.

 

  • Анди Мъри е трикратен победител от Големия шлем, а общо в актива си има 46 титли. Олимпийски шампион е в Лондон (2012г.) и Рио де Жанейро (2016г.). Очевидно е, че Мъри не достига дори половината от завоюваните от „Голямата тройка“ титли, но причина за това са множеството контузии, които го съпътстват по време на неговата кариера. Въпреки това през изминалото десетилетие името на британския тенисист фигурира винаги в най-предните класирания по турнирите от Шлема или Мастърс 1000, а самият Мъри е завършвал 2016-а като световен №1.


След няколко прости изчисления…
Голямата четворка е завоювала общо феноменалните 317 титли:
ATP Masters 1000: 113 (Джокович – 36; Надал – 35; Федерер – 28; Мъри - 14)
ATP 500: 68 (Федерер – 24; Надал – 21; Джокович – 14, Мъри - 9)
Grand Slam: 61 (Федерер – 20; Надал – 20; Джокович – 18, Мъри - 3); От последните 64 издания на надпреварите Голямата четворка е спечелила общо 57 титли. Но кои са другите тенисисти, носители на титла от Шлема? - Стан Вавринка – 3; Марат Сафин – 1; Хуан Мартин дел Потро – 1; Марин Чилич – 1; Доминик Тийм – 1.


Кое прави Голямата четворка толкова велика и недостижима?
Статистиката, която изготвих по-горе, говори сама по себе си. Цифрите доказват превъзходството й и по-специално това на Голямата тройка. В света на тениса винаги е имало лидери – Андре Агаси (1986 - 2006г.), Пийт Сампрас (1988 - 2002г.), Род Лейвър (до 1979г.); Бьорн Борг (1973 - 1983г.); Джон Макенроу (1978 – 1994г.); Иван Лендъл (1978 – 1994г.); Джими Конърс (1972 – 1996г.), но както си личи и от годините, които тези тенисисти са прекарали на корта, тенис феновете никога не са се наслаждавали на повече от двама супер спортисти по едно и също време. Както се казва – един залязва, друг изгрява.
Докато при Голямата четворка шоуто е гарантирано – борба до последната точка, невероятни разигравания и непримирим дух. Доминиращото присъствие на Роджър Федерер, Рафаел Надал, Новак Джокович, Анди Мъри е причина много други супер талантливи тенисисти, сред които и Григор Димитров, да не успеят да достигнат върха на световната тенис сцена. За нас, като фенове, представителите на Голямата четворка са изключителни и им се възхищаваме, но за другите тенисисти те са се превърнали в истински кошмар. 

Макар че в момента Джокович и Надал продължават да доминират, истината е, че залезът на „ерата“ на Голямата четворка е все по-близо. Федерер е почти на четиридесет години и по всичко личи, че 2021-а ще бъде последна за него на световната тенис сцена; Мъри от няколко години не се намира в най-оптималната си форма и е далеч от големите победи; Джокович и Надал за момента поделят титлите от Шлема помежду си, но младото поколение в лицето на Даниил Медведев, Стефанос Циципас, Доминик Тийм и Александър Зверев и др. набира все повече сили.

От юли месец 2005г. Голямата четворка поделя първите 2 места в световната ранглиста помежду си. Последният №2 освен Федерер, Надал, Джокович или Мъри е австралиецът Лейтън Хюит. Но сега, 15 години и половина по-късно, има реален шанс това да се промени! Пред Даниил Медведев се отваря невероятната възможност да запише своето име в историята на тениса, достигайки ново върховно постижение, а именно второто място в света.
В момента Медведев е №3, но само 115 са точките, които го делят от Надал и второто място. Ако руснакът съумее да достигне финала на надпреварата в Ротердам, която ще се проведе от 1-ви до 7-ми март, то това ще доведе до паметен момент в историята на съвременния тенис.

Лични очаквания:
Това, че Медведев може да достигне до второто място в ранглистата, по никакъв начин не означава, че Голямата четворка ще бъде свалена от трона сега. Надал и Джокович продължават да бъдат абсолютно безкомпромисни на тенис корта и не дават никакви индикации това да се промени. Все пак обаче те остаряват, а младото поколение на тениса е вдъхновено и набира скорост.
Смятам, че преходът между поколенията ще се осъществи в близките 2-3 години, но няма да бъде чудо, а следствие на естествени биологични процеси. Най-големият враг на Надал и Джокович не са и няма да бъдат другите тенисисти, а напредващата възраст. Колкото и талантливи да са Тийм, Медведев, Циципас и Зверев, успехите им до момента са нищожни в сравнение с напрaвeното от Федерер, Надал, Джокович и Мъри на тяхната възраст. 

Някога "киборгите" ще бъдат детронирани, а ние като българи мечтаем Григор Димитров да бъде един от играчите, които ще сторят това.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Възможно ли е чудото? След близо 16 години наближава ли краят на Голямата 4-ка? Тея Кръстева
Теми:  
анди мъри | новак джокович | рафаел надал | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook