WTA ранглиста: Швьонтек увеличава аванса си на върха, Радукану изхвърча от топ 80

от в 06:40 на 12.09.2022
Мартин Петков

Тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ вече официално е част от историята и след 14 дни изпълнени с тенис от най-висок клас Ига Швьонтек ознаменува невероятния си сезон в турнирите от Големия шлем, вдигайки трети "мейджър" трофей в кариерата си и първи такъв на твърди кортове, с което се изстреля далеч напред пред всички останали състезателки в световната ранглиста. Най-близо до нея и в подножието на върха пък остава финалистката Онс Жабер, която от днес отново заема върховата за себе си позиция на световна номер две.

Единствената тенисистка освен полякинята, която запазва позицията си в челната десетка отпреди състезанието в Ню Йорк е Паула Бадоса с нейното четвърто място за класацията на WTA, докато дебютантки в световния топ 10 са представителките на домакините - Джесика Пегула и Кори Гоф, които достигнаха четвъртфиналната фаза и респективно ще заемат статута на номер 5 и номер 8 в подреждането. Друга сериозна печеливша е някогашната четвърта ракета на света Каролина Гарсия, която продължи успешната си серия след триумфа в Синсинати и на US Open, като силите ѝ я отведоха до първи "мейджър" полуфинал на сингъл и тя се завръща обратно сред първите десет на света.

Несъмнено голямата новина дойде още в откриващите дни от Откритото първенство на САЩ, когато миналогодишните шампионка и финалистка - Ема Радукану и Лейла Фернандес, отпаднаха още на старта и това им коства загуба на сериозен точков актив, поради което британката се свлича с цели 72 места до 83-тата позиция, докато при канадката ситуацията е сходна и тя вече е под номер 40 в подреждането. Най-сериозно изкачване в топ 50 бележи австралийката Айла Томлянович, която на практика пенсионира легендарната Серина Уилямс, като я надигра в последния ѝ мач, за да достигне четвъртфиналите, гарантирайки си изкачване с 12 места и ново рекордно класиране, което я поставя в близост до първите 30 в световната ранглиста.

Официалната ранглиста на WTA можете да разгледате тук.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
WTA ранглиста: Швьонтек увеличава аванса си на върха, Радукану изхвърча от топ 80 Мартин Петков
Теми:  
us open | wta | джесика пегула | ема радукану | ига швьонтек | каролин гарсия | кори гоф | лейла фернандес | онс жабер | ранглисти

Коментари





Следвайте ни в Facebook