За първи път в кариерата си: Алкарас подчини световния №10 и оформи сблъсък със Синер!

от в 05:35 на 17.03.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас през миналия сезон надмина всички прогнози за бляскаво бъдеще по свой адрес, като на практика изпревари времето и триумфира с дебютната си титла от Големия шлем на US Open, при което в допълнение се възкачи и на трона в класацията на АТР. В първия си мач като световен номер едно и носител на "мейджър" отличие испанецът имаше удоволствието да излезе на корта пред родната си публика във Валенсия, но очакванията за празненство далеч не се сбъднаха, след като Феликс Оже-Алиасим успя да надиграе тийнейджъра, а по-късно в хода на сезона стори същото и на турнира в Базел.

Жребият за Мастърса в Индиън Уелс пък отреди именно двамата да се срещнат помежду си в четвъртфиналната фаза на състезанието, като Карлитос, който в случай че спечели титлата, ще възобнови статута си на първа ракета на планетата, имаше допълнителен стимул да търси реванш от канадеца. Сблъсъкът се превърна в същинско тенис зрелище за зрителите по трибуните, които имаха възможността да се насладят на множество изумителни отигравания и маркови изпълнения, често идващи от страна на ибериеца, който в крайна сметка запази нивото си константно високо и за първи път в кариерата си надделя над световния номер 10, правейки го за час и 59 минути на корта - 6:4 6:4.

По този начин топ поставеният в схемата се класира за полуфиналната фаза в Калифорния, където му предстои да срещне друг от най-видните представители на следващата генерация в лицето на Яник Синер, който по-рано днес детронира шампиона Тейлър Фриц, като го елиминира от битката за трофея.

Откриващите подавания на двамата представители на топ 10 отминаха без "фойерверки", но постепенно шампионът от US Open с действията си изненадваше канадеца, разчитайки на бекхенда си като средство за атака, при което печелившите отигравания на сметката му неспирно се увеличаваха. Ниската успеваемост на вкаран първи сервис, която имаше Оже-Алиасим, пък превръщаше подаването му в лесна мишена за световния номер 2, който не изпитваше колебания в завършващата фаза на играта си и реализира ключов пробив в 15-минутен гейм при начален удар на съперника. 

Впоследствие Карлитос умело поддържаше аванса си в резултата, преди когато сервираше за спечелването на частта да настъпи миникриза в представянето му, след като направи три поредни грешки и предостави брейкбол на канадеца. Изправен до стената за първи път в хода на сблъсъка, тийнейджърът не се поколеба да разгърне потенциала на форхенда си в офанзивен план и засвидетелства класата му със серия от уинъри, донесла му успеха в дебютния сет.

На старта на втората част разочарованието за канадеца беше видимо, след като той изглеждаше скован в действията си на моменти, при което неточностите от ракетата му заваляха и с две двойни грешки своеобразно предаде доброволно подаването си в актива на топ поставения. Шампионът от US Open обаче допусна сериозен миг на разконцентрация в идните минути и до голяма степен върна жеста на световния номер 10, като на свой ред бъркаше често в отиграванията си и се пропука, бивайки пробит за първи път в хода на турнира.

Испанецът отреагира подобаващо и беше напът да увеличи поредицата от брейкове, като поведе с 15:40 при сервис на Оже-Алиасим, който обаче в този случай остана непробиваем и зададе тон за доминация на подаващите, които не срещаха трудности в моментите си на начален удар. В това русло бяхме отведени до превърналия се в решаващ девети гейм, когато тийнейджърът вдигна оборотите и все по-често можехме да го видим в близост до мрежата, където беше просто безупречен при изпълнението на волетата си и проби, осигурявайки си шанс да подава за победата. Застанал на сервис за крайния успех, Карлитос заслужи овациите на публиката с изключителна къса топка, белязала отлично показаното от испанеца в сблъсъка, и той триумфира с победата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
За първи път в кариерата си: Алкарас подчини световния №10 и оформи сблъсък със Синер! Мартин Петков
Теми:  
atp | индиън уелс | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия | феликс оже-алиасим

Коментари





Следвайте ни в Facebook