За трети път на трона в Париж: Швьонтек бе изправена до ръба, но пречупи Мухова в зрелищен финал

от в 19:00 на 10.06.2023
Калоян Соколов

Ига Швьонтек е новата-стара шампионка на Ролан Гарос. Полякинята грабна трофея за втора поредна година и общо трети път в своята кариера, след като във финала преодоля съпротивата на чешката сензация Каролина Мухова. Непоставената тенисистка остави фантастични впечатления с представянето си и надви две състезателки от топ 10 по пътя си към двубоя за титлата, само че днес нямаше сили да се справи с водачката в схемата, която се наложи с крайното 6:2 5:7 6:4.

Така Швьонтек вече е 4-кратна шампионка от Големия шлем и ще запази водачествето си в световната ранглиста, отваряйки преднина от над 900 точка пред Арина Сабаленка, а освен това си заработи заслужен чек на стойност от 2 милиона и 300 хиляди евро.

Началото беше вихрено за фаворитката, чийто форхенд намираше безотказно страничните линии, докато Мухова категорично беше сериозно скована от нервното напрежение и световната номер едно светкавична отвори аванс от 3:0 гейма в своя полза. Постепенно чехкинята се съвзе и за пръв път спечели подаването си от старта на сблъсъка, след което имаше възможност да осъществи рибрейк, но защитаващата шампионка удържа на натиска и съхрани преднината си. Впоследствие Швьонтек заигра с още по-голяма увереност и сложи точка на първия сет, правейки втори пробив и то без да даде точка на съперничката си.

Втората част започна абсолютно идентично, тъй като топ поставената влезе в нова серия от три последователни гейма и изглеждаше, че интригата в мача до голяма степен вече отсъства от корта. Световната номер 43 обаче далеч не беше казала последната си дума, демонстрирайки богатия си арсенал от удари, а полякинята нямаше отговор за огромната вариация в действията на по-нискоранкираната тенисистка и много скоро имахме паритет в резултата.

Устремът на Мухова далеч не спря дотук и тя си осигури възможност да сервира за спечелването на сета, само че точно тогава трепна и всичко започна отначало при 5:5. Драмата продължи с пълна сила, защото Швьонтек също се пропука от линията за начален удар, като този път чехкинята беше научила урока си и вкара срещата в трета решителна част.

Там непоставената състезателка увеличи поредицата си до 10 спечелени поредни точки, за да дръпне с пробив за 2:0. Огромно впечатление в тези минути правеше смелостта в играта на Мухова и нейните непрестанни излизания към мрежата, които изненадваха сериозно нейната опонентка и я изкарваха извън баланс.

Шампионският отговор на най-добрата тенисистка в света не закъсня и много бързо авансът на чекинята остана в историята, а следващата почивка дойде при преднина от 3:2 гейма в полза на Швьонтек. Полякинята обаче продължаваше да е много непостоянна и не се справяше с късите топки на бившата 1/2-финалистка от Аустрелиън Оупън, която отново излезе напред с пробив в резултата.

Двукратната шампионка веднага си осигури нови два брейкбола, а макар те да бяха спасени с невероятни сервиси от ракетата на Мухова, то аутсайдерката не издържа на напрежението и равенството беше възстановено за 4:4. Последва много тежък сервис гейм за Швьонтек, в който тя отрази брейкбол и впоследствие нямаше проблеми за пореден път да отнеме съперниковото подаване и така да се утвърди като кралицата на Ролан Гарос!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
За трети път на трона в Париж: Швьонтек бе изправена до ръба, но пречупи Мухова в зрелищен финал Калоян Соколов
Теми:  
wta | ига швьонтек | каролина мухова | Обзори | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook