Загуби битката, но спечели много повече: Какво не достигна на Григор срещу Циципас?

от в 14:52 на 28.10.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров изигра един от най-силните си мачове за сезона в първия кръг на турнира във Виена, но все пак отстъпи в два сета на топ поставения Стефанос Циципас, макар че го превъзхождаше по всички ключови показатели в дълги периоди от срещата.

Наглед статистиката е един безпогрешен алгоритъм, който може да ни даде ясна представа за случилото се на корта, но това невинаги е така и често зад нея се крият други далеч по-важни обстоятелства, които решават наистина оспорваните битки. Нека с вас сега да направим един анализ на случилото се в австрийската столица онзи ден, като потърсим реалните причини за победата в полза на гърка.

Ефективност

Григор започна далеч по-вдъхновено сблъсъка спрямо своя съперник и държеше привидно инициативата. Българинът показа най-доброто си сервиране от дълго време насам, което му позволяваше да контролира разиграванията чрез форхенда си, докато Циципас изглеждаше стъписан и определено първата ни ракета имаше игрово надмощие.

Съвсем логично възможностите за пробив се откриха не след дълго пред Димитров, но третият в света можеше да разчита на началния си удар в критичните ситуации, когато често го виждахме да завършва с лекота в близост до мрежата. Ситуацията продължи да бъде същата и в последвалия тайбрек, където отново инициативата беше у Григор, ала той продължаваше да не се възползва от шансовете си и ставаше пасивен в критичните моменти. Гъркът пък точно тогава ставаше свръхагресивен и решаваше точките по своите собствени правила.

Така станахме свидетели на един забележителен обрат в полза на водача в схемата, който показа липсата на значение от това по какъв начин успяваш да печелиш подаванията си, а нагледно доказа, че най-важна си остава ефективността в решителните мигове. Тенисът може да бъде жестока игра, в която психологията играе огромна роля при изравнени възможности от двете страни на мрежата и финалистът от Ролан Гарос излезе по-корав в конкретния двубой.

Игрова настройка и психология

Вече засегнахме сегменти от въпросните теми, само че материята е твърде обширна и ще се разгърнем още малко в разсъжденията. Настройката на българина бе подчертано агресивна през почти цялото време и повечето му завършващи удари нагледно го доказват. От значение обаче си остава дали си готов да бъдеш последователен в действията си от началото до самия край. Можем веднага да се върнем към точките за пробив и сетболите пред Гришо, в които опонентът му действително показа почти безгрешен тенис, но не можем да отречем и коренно различното поведение на Димитров в тези моменти.

Григор влезе в разиграване на втори сервис при половината от тези шест ключови за развитието на мача точки, като съвсем доброволно оставаше далеч зад основната линия и предоставяше инициативата на елина. Изключение остава последният шанс пред нашето момче, при който станахме свидетели на сериозен пропуск от форхенд.

Обяснението за грешката не е толкова трудно, ако се върнем към настройката на Гришо при предишните сюблимни моменти в откриващия сет и ясното му намерение да не предприема рискове тогава. Точно по тази причина ръката трепва в конкретния момент, защото тук хасковлията е длъжен да предприеме пътя на атаката, макар че собствената му воля не е такава.

Тези спечелени минибитки от Циципас коренно обърнаха психологията на срещата и е пределено ясно по какъв начин биха се чувствали състезателите в своеобразния ендшпил на втората част. Там отново силите бяха напълно изравнени, само че увереността на Стефанос вече беше на друго ниво и логично се стигна до развръзка в негова полза.

Сериозните позитиви при Григор

Важно е да се отбележи, че Григор Димитров е първокласен играч в зала и е показвал силни резултати в подобни условия дори когато не се намира в силна форма. Към момента играта на българина се подобрява с всеки изминал турнир и изявите му във Виена не направиха изключение. Разликата с Индиън Уелс се крие в това, че Циципас не допусна колебанията, които безспорно видяхме от страна на Медведев и Хуркач в пустинята. Гъркът игра на константно високо ниво и показа защо се намира толкова високо в ранглистата, а родният ни представител може да бъде единствено поздравен за представянето си, което статистически погледнато е най-доброто му през последните 12 месеца.

Всичко това може да ни прави оптимисти, че нашият сънародник е способен на един силен завършек на тазгодишната си кампания, оттласквайки се напред в световната класация, за да не се среща с подобни противници още на старта. Да, Григор загуби сблъсъка, но е на път да спечели много повече, тъй като нивото му на игра прогресира непрекъснато и тенис войната за него тепърва започва, а изгледите за множество спечелени сражения на корта определено не липсват.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Загуби битката, но спечели много повече: Какво не достигна на Григор срещу Циципас? Калоян Соколов
Теми:  
atp | post match | бгтенис | виена | григор димитров | истории и анализи | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook