Заявка от най-висок ранг: Алкарас подчини Беретини и оформи зрелище с Руне на Уимбълдън!

от в 22:46 на 10.07.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас изигра безспорно най-добрия мач на трева в своята кариера, за да избегне сензационното си отпадане на Уимбълдън и се завърна от сет пасив, за да се класира на дебютен 1/4-финал в All England Club. Испанецът през днешния ден имаше трудната задача да се изправи срещу първия истински сериозен тест на пътя си в надпреварата, срещайки финалиста от 2021-ва година в турнира Матео Беретини, който все още не бе пробиван в хода на кампанията си и постави основите за поднасянето на изненада в двубоя, печелейки откриващия сет.

До подобен развой на събитията в крайна сметка не се стигна, след като с течението на сблъсъка между последните двама шампиони в Куинс, то световният номер едно непрестанно подобряваше равнището си и ни поднесе един от най-добрите си мачове в кариерен план на ретур, за да сътвори обрат над италианеца, дошъл след 2 часа и 51 минути престой на корта - 3:6 6:3 6:3 6:3. По този начин топ поставеният в схемата увеличава серията си на девет поредни победи от старта на тревния сезон насам и в дебютния си четвъртфинал на най-стария тенис турнир ще срещне своя връстник Холгер Руне, който по-рано днес елиминира родната ни първа ракета Григор Димитров.

Началото на двубоя се оказа доста оптимистично за Карлитос, който въпреки прословутия сервис на италианеца, намери пролука след грешки от ракетата на съперника си и достигна два поредни брейкбола, ала именно под напрежение Матео загатна за потенциала на подаването си и устоя. Същевременно ретурът на бившия финалист "издишаше" в много от случаите и испанецът нямаше наглед никакви проблеми при свой начален удар, като в следващите минути продължи все така уверено да разчита действията на световния номер 38, при което влезе в серия от печеливши отигравания, осигурявайки си нов шанс за пробив в седмия гейм.

Изправен до стената, Беретини осуети плановете на топ поставения в схемата, след като отново намери верен съюзник в лицето на сервиса си, като мигновено ролите на корта се размениха и видимо безупречният досега испанеца започна да бърка неистово още в градежа на атаките си. Именно това мотивира римлянина да тръгне в предни позиции, като той пласира фамозен бекхенд уинър по правата, който се оказа основополагащ за реализирания от бившия подгласник пробив, като в следващите минути Матео не пропусна за пореден път да ни запознае отблизо с класата на началния си удар и записа откриващия сет на сметката си.

С настъпването на втората част обстоятелствата в мача внезапно се влошиха още повече за Алкарас, който трудно контролираше отиграванията си в близост до основната линия и намиращият се на гребена на вълната италианец остана солиден, за да достигне брейкбол. Световният номер едно обаче със самоотвержените си действия в поливалентния момент доказа позицията си в класацията на АТР и изпълни смразяващ форхенд уинър, за да оцелее, като оттам насетне видимо започна да черпи все по-голямо вдъхновение от този тип свои удари и дори пресираше противника си на ретур.

Бившият финалист на свой ред пък не съумя да запази нужното хладнокръвие в тези мигове и подаването му се превърна в лесна плячка за шампиона от Куинс, който сведе броя на неточностите в играта си до минимум, при което ползите от това му подобрение не закъсняха и той осъществи пробив на нула в четвъртия гейм. Именно спечеленото предимство позволи на Карлитос да се отпусне от обзелото го напрежение, като заигра със завидна рутина в моментите си на собствено подаване и поднови равенството в отделните сетове.

На старта на третата част бе лесно забележимо, че двамата състезатели най-после са намерили оптималния си ритъм, като престрелките от вездесъщите им форхенди намериха трайно място на корта. Разликата обаче идваше в броя на грешките и докато Беретини често инкасираше неточност поради недостатъчно добро движение на краката, то Карлитос изстрелваше същински куршуми по посока половината на световния номер 38, с което напълно обезличи стореното на сервис от своя колега на сервис и реализира ключов пробив.

Този момент по никакъв начин не доведе до отпускане на ибериеца, който продължи със същата увереност да подхожда в офанзивните си акции, като същевременно поддържаше добра успеваемост и в близост до мрежата, даваща му възможност допълнително да притиска непоставения тенисист в миговете си на ретур. Най-впечатляващото от представянето на световния номер едно несъмнено бе играта му на посрещане през днешния ден и макар Беретини да пласираше към момента над 70 процента от първите си сервиси в игра, то Алкарас устояваше на тях и впоследствие взимаше пълен контрол в разиграванията, който го отведе до нова поредица от мълниеносни уинъри в деветия гейм, когато младежът отново отмъкна подаването на съперника си и за първи път в мача излезе напред в общия резултат.

Четвъртата част настъпи при пълно господство от страна на сервиращите, но с отмиването на първите четири гейма за сета станахме свидетели на любопитен момент, след като италианецът се оплака, че обстановката на корта е твърде мрачна и пожела покривът на най-голямото тенис съоражение в All England Club да влезе действие. Съдиите пък приеха с отворени обятия това предложение и последва 20-минутна пауза, за да бъдат променени условията на игра, като по този начин световният номер 38 наглед получи известно предимство, знаейки достатъчно добре превъзходството на това да имаш страхотен сервис на закрито.

Карлитос обаче с действията си след подновяването загатна, че е напълно наясно какво може да очаква от римлянина в следващите минути и подобно на него поддържаше изключително високо равнище на начален удар. В това русло бяхме отведени до фундаменталния осми гейм, когато Матео своеобразно беше лишен от първия си сервис и под натиска на напрежението влезе в серия от лековати грешки, докато Алкарас уцели момента да превключи на следващата предавка и зададе твърде високо темпо на игра, което му донесе пробив, а броени минути по-късно и победата, превърнала се в отмъщението на топ поставения за загубата му от италианеца в 5-сетовата им драма на Аустрелиън Оупън през миналата година.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Заявка от най-висок ранг: Алкарас подчини Беретини и оформи зрелище с Руне на Уимбълдън! Мартин Петков
Теми:  
atp | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия | матео беретини | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook