Заради "огромно недоразумение": Бивш №7 е наказан след положителен допинг тест

от в 19:55 на 30.11.2022
Мирела Николова

Тенисът е един от спортовете с най-сериозен допинг контрол, като играчите биват проверявани изключително често, а понякога и няколко пъти в месеца. Положителните допинг проби не са никак голям брой, но въпреки това съществуват, като през последните седмици сериозно нашумя случаят със Симона Халеп, в чиято проба на US Open бе открито забраненото вещество роксадустат. Днес пък още едно от най-разпознаваемите имена в тениса през последните години бе замесено в допинг скандал, а това именно е бившият №7 в света Фернандо Вердаско. 

39-годишният испанец е дал положителна допинг проба през февруари тази година по време на АТР 500 надпреварата в Рио де Жанейро, където достигна до осминафиналите. Веществото, открито в пробата му, е метилфенидат, който по неговите думи е попаднал в организма му посредством лекарство, което приема срещу хиперактивност и проблеми с концентрацията. 

На тенисиста е наложено двумесечно наказание, изтичащо на 8 януари 2023 г., като причината за намалената санкция е, че в правилника на WADA (Световната антидопингова агенция) може да се направи "изключение за терапевтична употреба", което позволява на състезателите да приемат дадени вещества, в случай че това е необходимо за лечение на здравословни проблеми.

В конкретния случай Вердаско е официално диагностициран и притежава медицинско свидетелство, като породилият се проблем произтича от факта, че играчът не е обновил информацията си в периодичните медицински протоколи на ITF и WADA, които е необходимо да бъдат актуализирани през известен период от време. Испанецът определи случилото се като "огромно недоразумение" и заяви, че приема наложеното си наказание. 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Заради "огромно недоразумение": Бивш №7 е наказан след положителен допинг тест Мирела Николова
Теми:  
atp | wada | допинг | любопитно | фернандо вердаско

Коментари





Следвайте ни в Facebook