Заради политическа провокация: Азербайджанската федерация поиска наказание за Хачанов

от в 16:46 на 24.01.2023
Калоян Соколов

Азербайджанската федерация по тенис поиска ITF да предприеме действия срещу Карен Хачанов, след като руснакът изпрати послание в подкрепа на арменците в размирната област Нагорни Карабах. Хачанов, който достигна до полуфиналите на Откритото на Австралия, написа съобщението "Арцах, дръж се!" на телевизионна камера след два от мачовете си, като по-късно обясни, че го е направил от уважение към арменските си корени.

Самата територия е международна призната като част от Азербайджан, но се намира между границата на двете страни, което е било причина за множество спорове и дори военни конфликти, а почти всички местни жители са етнически арменци, които използват историческото наименование Арцах, за да изразят своято абсолютно незвисимост от азербайджанската държава.

Наскоро пък група азербайджански граждани, представили се за екоактивисти, блокираха Лачинския коридор, който свързва Армения с Нагорни Карабах и по този начин предизвикаха истинска хуманитарна катастрофа в непризнатата република, макар Баку да твърди, че целта на протестната акция не е била да се блокира пътят и че цивилните превозни средства могат да се движат свободно и в двете посоки. В момента жителите на региона страдат от сериозен недостиг на храна, а азербайджанското правителство е разпоредило спирането на газа във въпросното населено място.

Заради проявата на Хачанов тенис федерацията на Азербайджан изпрати протестно писмо до ITF с искане за строго наказание на световния номер 20 и предотвратяване на подобни "неприемливи политически провокации" на тенис турнири.

От ITF отговориха, че все още обмислят отговор на писмото, а олимпийският сребърен медалист разкри, че не е бил предупреден да не пише подобни съобщения на телевизионната камера след мачовете си.

"Казах го много пъти. Имам арменски корени. От страна на баща ми, от страна на дядо ми, дори от страна на майка ми. Аз съм наполовина арменец. Честно казано, не искам да навлизам по-дълбоко в тази тема, исках да покажа подкрепа на моите хора. Това е“, каза той пред репортери в Мелбърн Парк след победата на четвъртфиналите над Себастиан Корда.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Заради политическа провокация: Азербайджанската федерация поиска наказание за Хачанов Калоян Соколов
Теми:  
Аустрелиън Оупън 2023 | карен хачанов | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook