Защо мъжете трябва да взимат повече от жените в тениса

от в 18:24 на 01.04.2016
Tennis.bg

Тенисът не може да си отдъхне тази година. Първо бяха разкритията за уговорени мачове, след това допинг издънката на Мария Шарапова, а сега в светлината на прожектора е сексисткият скандал с директора на турнира в Индиън Уелс Реймънд Мур. Той заяви, че тенисистките трябва да падат на колене и да благодарят на колегите си при мъжете като Роджър Федерер и Рафаел Надал, които носели големите пари в спорта. Засега липсва само на корта, но и до това почти се стигна, макар и не в буквалния смисъл.

Мур беше екзекутиран и при това бързо и очаквано. Човекът беше принуден да се скъса от извинения, но все едно трябваше да се оттегли от поста си под злостните нападки на почти всички звезди на тениса. Серина Уилямс нарече забележката му "много грешна и много, много, много неточна". Били Джийн Кинг също осъди Мур, Патрик МакЕнроу поиска главата му, а Вирджиния Уейд доразви изказването на грешника със становището, че целият тенис, а не само жените, трябва да благодари, че има Федерер и Надал.

Всички разбраха, че изказването на Мур е зле преценено и напълно в разрез с това, за което един прогресивен спорт трябва да се бори. Човечецът съвсем заслужено отнесе критиките на целия свят и раздялата с поста беше най-малкото, което заслужаваше. И в този момент един тенисист, най-добрият в света, каза нещо, което може да се тълкува и като подкрепа.

От това, което каза Новак Джокович, излиза, че той няма нищо против жените да печелят много пари, обаче смята, че би било справедливо мъжете да печелят повече. Със същия аргумент като Мур - те привличат много по-голям интерес от колежките си, а с това и приходи за тениса. В следващите дни дори самият Джокович стана обект на почти същите нападки и също беше принуден да се извинява, само дето не си подаде оставката от №1 в ранглистата.

Но пък има възможността да разбере, че един лидер в спорта би трябвало да не прави такива безотговорни изказвания. Ние обаче не сме чак толкова заслепени от политическата коректност и ще си позволим да поразсъждаваме върху това, което казаха Реймънд и Новак. Дали пък не са прави? Все пак те не са единствените, които смятат, че мъжете в тениса трябва да печелят повече - често се чуват различни аргументи и в полза на това опозиционно в момента становище.

Аргумент 1: Конкуренцията при мъжете е по-голяма
Каквото и да казва Серина Уилямс, Джокович е прав - мъжете носят парите в тениса и трябва да печелят повече. Това е спорно. В момента Серина Уилямс доминира при дамите, а когато я няма, турнирите са пълен хаос. Преди месец на двата най-големи турнира в Доха и Дубай дo финалите стигнаха тенисистки като Елена Остапенко, Барбора Стрицова, Сара Ерани и Карла Суарес Наваро. При мъжете пък дори, когато Джокович, Федерер и Надал не са в центъра на вниманието пак има кой да го прикове - Анди Мъри, Стан Вавринка и Кей Нишикори умеят да показват най-добрите страни на играта. Затова много хора смятат, че успехите в женския тенис не тежат толкова - рекордът за титли от Големия шлем е 17 при мъжете срещу 24 при жените. Доста момичета са печелили такава титла или са стигали върха в ранглистата още преди да станат на 20, което в момента изглежда невъзможно при мъжете.

Но невинаги е било така. В началото на миналото десетилетие жените имаха сестрите Уилямс, Мартина Хингис, Линдзи Дейвънпорт, Дженифър Каприати, Жюстин Енен, Ким Клайстерс и Моника Селеш. При мъжете пък Пийт Сампрас и Андре Агаси вече залязваха, а в две поредни години като №1 в ранглистата завърши лишеният от блясък Лейтън Хюит.

Не можем да знаем какво ще ни донесат следващите години и затова няма как нещо толкова важно като разпределението на наградните фондове да зависи от сегашното положение в спорта, което някои наричат "златна ера" в мъжкия тенис.

Аргумент 2: Мъжете играят 3 от 5 сега, а жените само 2 от 3
Това е най-глупавият аргумент. Да, жените не хабят толкова енергия на корта, но това изобщо не означава, че трябва да взимат по-малко пари. Парите в спорта не идват от потенето. Голфът е най-лекият от физическа гледна точка спорт (ако изобщо можем да го наречем спорт), но голфърите са сред най-добре платените "спортисти" в света. Изследвания сочат, че дори ракетни спортове като бадминтон и скуош изискват по-сериозна издръжливост от много други, но състезателите там взимат много по-малко пари в сравнение с футбола, крикета или тениса. Затова не наказвайте жените, че тичат по-малко.

Аргумент 3: Мъжете привличат повече приходи
Точно това имат предвид и Мур, и Джокович и точно това им навлече нападките. В атаките срещу тях се включи дори обявилият се за феминист Анди Мъри, който каза, че ако на единия корт играе Серина Уилямс, а на другия Серхий Стаховски, хората ще отидат да гледат Серина, така че публиката пълнела трибуните и заради мъжете, и заради жените.

Наистина ли, Анди? Защо не прегледаш данните за телевизионните предавания на финалите на миналогодишния "Уимбълдън" при мъжете и при жените? Мъжкият привлече над два и половина пъти повече зрители. Откритото първенство на САЩ може да е изключение заради сестрите Уилямс, но празните седалки по време на женските мачове са обичайна гледка навсякъде по света. Едва ли някой сериозно би спорил по този въпрос - просто мъжете наистина привличат повече зрители от жените. Да, ако Серина играе с Азаренка на единия корт, а Стаховски с Габашвили на съседния, повечето зрителите ще гледат женския мач.

Но освен Серина и Шарапова (която известно време ще отсъства от женския тур) останалите им колежки изобщо не са в състояние да привлекат тълпи по трибуните. Много повече хора биха гледали №14 Доминик Тийм срещу №15 Давид Гофен, отколкото №14 Каролина Плишкова срещу №15 Луцие Шафаржова. Дори Серина и Шарапова не биха напълнили трибуните, ако на съседния корт играят Федерер и Надал. Хората всъщност плащат само за да гледат Федерер, независимо дали той печели или губи. И ако най-неизвестният тенисист в мъжкия тур го победи, той напълно ще е заслужил парите си, защото е бил част от шоуто на Федерер.

Това, което имаше предвид Джокович, не е неравенство между половете. Това е бизнес. Серина Уилямс го попита как би обяснил на дъщеря си, ако един ден има такава, че ще печели по-малко пари от сина му. Но ако двете му деца един ден станат тенисисти, синът му ще печели повече не защото е момче, а защото повече хора са склонни да платят, за да го гледат. В крайна сметка тенисът е комерсиален спорт и организациите, които го ръководят, не са благотворителни дружества. Те трябва да си гледат интереса, независимо че на някого това може да прилича на сексизъм. В капитализма няма равенство, а неравенство и всеки трябва да се бори за това, което заслужава. Точно това каза Джокович. Тенисът може да изживява трудни времена, но поне можем да сме сигурни в едно - той има един страхотен посланик на корта и извън него в лицето на сърбина.

"Тема спорт"


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Защо мъжете трябва да взимат повече от жените в тениса Tennis.bg
Теми:  
новак джокович | тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook