Жребият в ИУ: Медведев срещу бивш финалист; Монфис може да се завърне с мач срещу Циципас

от в 02:42 на 07.03.2023
Мартин Петков

Мастърс 1000 турнирът в Индиън Уелс по традиция открива сезона за надпреварите от подобна категория и с това събира целия елит на световния тенис, при което не е толкова учудващо, че мнозина го определят като "петия турнир" от Големия шлем. Тазгодишното издание на състезанието отново обещава да бъде блестящо, въпреки сериозната липса на две от най-големите имена в спорта, а именно Новак Джокович и Рафаел Надал. Сърбинът до последно имаше своите надежди, че ще му бъде предоставено медицинско изключение, за да пребивава в САЩ, предвид забраната за влизането на територията на страната на неваксинирани чужденци, която е в сила до 10 април, но в крайна сметка правителството не се смили над шампиона от Аустрелиън Оупън и той трябваше да се откаже от участието си в турнира.

Ситуацията с Матадора също не е цветуща, след като той в началото на сезона получи травма при защитата на титлата си в Мелбърн, при което се подложи на операция и все още се намира далеч от оптималната си кондиция, за да се състезава. Именно Рафа спори за отличието в Калифорния през 2022-ра, когато отстъпи на местния любимец Тейлър Фриц, и спечелените от него 600 точки предстои да му бъдат отнети след настоящото издание на надпреварата, като с това Надал ще напусне световния топ 10 за пръв път 25 април 2005 година насам и серията му от поредни седмици в челната десетка ще спре на 912.

Въпреки отсъствието на двамата рекордьори по "мейджър" отличия и бивши шампиони от Мастърса в Индиън Уелс, то турнирът обещава да ни направи свидетели на поредните първокласни тенис дуели. След края на надпреварата в пустинята пък може да имаме нов номер едно, в случай че доскорошният такъв Карлос Алкарас се справи със съпротивата на останалите 95 тенисисти в състезанието и триумфира с титлата. Жребият за турнира беше изтеглен през днешния ден и обещанията за зрелище са налице още в първите кръгове на надпреварата в Калифорния, а сега нека да разгледаме какво можем да очакваме.

В ролята на водач в схемата е Карлос Алкарас, който ще се завърне на корта след контузията си в подколянното сухожилие и предстои да открие кампанията си в Индиън Уелс срещу победителя измежду участващия посредством "уайлд кард" Брендън Холт и играч, преодолял квалификациите. Изпитанието пред шампиона от US Open в третия кръг пък далеч няма да е безобидно, след като той навярно ще срещне първия поставен тенисист на пътя си в лицето на Талон Хрийкспор, който неспирно прогресира в представянето си през 2023-та. Място в топ 16 за испанеца пък по всяка вероятност ще означава сблъсък срещу Пабло Кареньо-Буста, Даниел Еванс или намиращия се в тенис ренесанс Анди Мъри, преди в двубой по пътя към полуфиналната фаза тийнейджърът да срещне евентуално един измежду Феликс Оже-Алиасим, Хуберт Хуркач или финалиста от Акапулко - Томи Пол, които ще имат също толкова оспорвани битки помежду си.

Защитаващият шампион Тейлър Фриц повежда втората четвърт и още в първия си мач му предстои сериозен тест, след като потенциално ще се изправи срещу четвъртфиналиста от АО - Бен Шелтън, който пък на свой ред ще трябва да се справи на старта с неподражаемия Фабио Фонини. Впоследствие тестът за американеца изглежда наглед лесен в лицето на 30-ия поставен Себастиан Баез, чиито постижения на твърди кортове са крайно незадоволителни, преди в третия кръг да се изправи срещу един измежду Борна Чорич и шампиона от Акапулко - Алекс де Минор. В същата четвърт място още намериха бившите шампиони от Шлема - Стан Вавринка и Доминик Тийм, както и едни от най-видните представители на следващата генерация - Холгер Руне, Яник Синер и Лоренцо Музети, първите двама от които може да оформят осминафинал един срещу друг.

Даниил Медведев, който безспорно е играчът в най-добра форма в Тура, след като се намира в серия от 14 поредни победи, печелейки турнирите в Ротердам, Доха и Дубай, ще стартира с мач срещу един измежду домакинските представители Брандън Накашима и бившия финалист Джон Иснър. Оттам насетне пред руснака се открива наглед рутинен мач срещу 26-ия в схемата Ботик ван де Зандсхулп, с победата си над когото по всяка вероятност ще си гарантира зрелищен сблъсък с Александър Зверев във фазата на топ 16. В тази трета четвърт ролята на водач пък се падна на Каспър Рууд, който е крайно колеблив в представянето си през новия сезон, но ще има възможност да се реабилитира, срещайки играчи като Карен Хачанов, Диего Шварцман и Алехандро Давидович Фокина, преди възможен четвъртфинал с Медведев или Зверев.

Долната половина на схемата, в която попадна първата ни ракета Григор Димитров, пък бива предвождана от Стефанос Циципас, който стартира блестящо сезона си с достигане на финала на Аустрелиън Оупън, но впоследствие контузия в рамото го лиши от възможността да се състезава в последните седмици. Гъркът ще даде начало на участието си в турнира с мач срещу победителя от двубоя, който противопоставя Джордан Томпсън и завръщащия се от контузия Гаел Монфис, чиято последна поява в Тура датира от миналия август, а в третия кръг го очаква потенциален дуел с 32-рия поставен Максим Креси. Прогнозите за осминафиналите показват, че вероятно световният номер 3 ще срещне Франсис Тиафо или именно Гришо в тази фаза на състезанието, преди в опит да подпечата мястото си във финалната четворка в Калифорния да се изправи срещу един измежду Андрей Рубльов, Денис Шаповалов, Матео Беретини и бившия шампион Камерън Нори, всеки от които изглежда с равни шансове по пътя към решителния двубой в тази четвърт.

Ето тук можете да разгледате пълния жребий за Мастърса в Индиън Уелс:


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Жребият в ИУ: Медведев срещу бивш финалист; Монфис може да се завърне с мач срещу Циципас Мартин Петков
Теми:  
atp | александър зверев | андрей рубльов | григор димитров | даниил медведев | жребий | индиън уелс | карлос алкарас гарфия | стефанос циципас | тейлър фриц | феликс оже-алиасим

Коментари





Следвайте ни в Facebook