Знаете ли, че.. (четири интересни факта за тениса)

от в 12:13 на 26.10.2020
Диана Андреева

Малко преди старта на Sofia Open, организаторите на турнира споделиха няколко факта, свързани с тениса, с които да забавляват своите фенове. Ето какво написаха те:

"Знаете ли, че …

✅Тенис идва от френската дума tenez, повелително наклонение на глагола tenir – държа. В играта кралски тенис сервиращият играч е трябвало да извика „Тенис!“ преди да изпълни сервиса (в смисъл „Ще сервирам!“).

✅ Ракета идва от френската думата raquette, която произхожда от арабската rakhat – длан на ръката.

✅ Дюс (deuce – равенство) идва от à deux le jeu, което означава „играта е за двамата“ (когато двамата състезатели имат еднакъв резултат).Трупането на точки в един тенис гейм – 15, 30, 40 – произлиза от първоначалния начин на отбелязване на резултата – чрез четвъртите на часовника. Като за благозвучие при произнасянето на резултата на френски език, третата четвърт от 45 е съкратена на 40.

✅ Най-дългият мач в историята на тениса е сблъсъкът между Джон Иснър (САЩ) и Никола Маю (Франция) в първия кръг на Уимбълдън 2010 г. Двамата играят в продължение на 3 дни, а мачът продължава общо 11 часа и 5 минути. "Големият Джон" е крайният победител с 3:2 сета, но този рекорд за най-дълга среща едва ли някога ще бъде подобрен.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Знаете ли, че.. (четири интересни факта за тениса) Диана Андреева
Теми:  
тенис турнир в софия

Коментари





Следвайте ни в Facebook