Зрелище на четвъртфиналите в Щутгарт: Циципас си осигури сблъсък с Мъри

от в 18:09 на 09.06.2022
Калоян Соколов

Стефанос Циципас отдавна не е просто част от лидерите на младото поколение, защото спечели редица важни турнири и вече напълно заслужено си е спечелил реномето на един от най-добрите играчи в световния тенис. Гъркът е състезателят с най-постоянни резултати на клей за последните два сезона, а освен това стана шампион на финалите на ATP, които се провеждат върху твърда настилка.

Засега обаче Циципас нямаше никакви успехи на трева, което беше изненадващо с оглед на богатия технически арсенал от страна на балканеца. Това беше и основната причина световният номер 5 да поиска "уайлдкард" за участие на ATP 250 надпреварата в Щутгарт, където да придобие достатъчно сериозна игрова практика за предстоящия Уимбълдън.

Днес гъркът изигра своя дебютен двубой от състезанието и не срещна никакви трудности да преодолее съпротивата на швейцарския тийнейджър Доминик Щефан Щрикер - 6:3 6:4. Младокът е сочен за голяма надежда и самият Роджър Федерер често тренираше с него в близкото минало, но квалификантът все още не беше готов да се справи със съпротивата на тенисист от такъв калибър.

Така топ поставеният си осигури четвъртфинален сблъсък срещу Анди Мъри, като по този начин ще видим повторение на техния мач от откриващия кръг на миналогодишния US Open. Тогава Циципас се наложи в петсетова драма, но бившият номер едно не беше никак доволен от дългите тоалетни паузи, до които прибягваше съперника му и постави под въпрос неговите спортсменски качества.

Двубоят започна неочаквано и можехме да видим как младокът се е нагодил значително по-добре към настилката. Щрикер вече имаше три изиграни срещи в хода на турнира и веднага достигна до две възможности за пробив, само че фаворитът ги неутрализира с последователни асове и оттам насетне демонстрира далеч по-високата си класа спрямо тийнейджъра. Гъркът посрещаше необичайно близо до основната линия и ретурите му постоянно хващаха неподготвен световния номер 200, който съвсем скоро инкасира пробив и сетът бързо влезе в сметката на водача в схемата.

Втората част се развиваше още по-тежко за 19-годишния състезател, чийто първи сервис рядко намираше пределите на корта и Циципас можеше спокойно да налага собственото си темпо на игра. Тези обстоятелства доведоха до ранен брейк в полза на шампиона от Монте Карло, а впоследствие шансовете пред посрещачите отсъстваха и елинът доведе нещата до успешен за себе си завършек.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Зрелище на четвъртфиналите в Щутгарт: Циципас си осигури сблъсък с Мъри Калоян Соколов
Теми:  
atp | анди мъри | доминик щрикер | Обзори | стефанос циципас | щутгарт

Коментари





Следвайте ни в Facebook