Зверев: Всички ми казваха, че е невъзможно да стана професионален тенисист

от в 19:49 на 04.12.2022
Калоян Соколов

Ерата на Голямата тройка бавно, но сигурно отива към своя край, а определено Александър Зверев е един от играчите, към които се възлагат най-големи надежди да се превърне в един от следващите големи шампиони в спорта. Засега пък германецът определено оправдава очакванията към себе си, като вече може да се похвали със златен олимпийски медал на сингъл, две титли от финалния Мастърс, както и достигане до номер две в световната ранглиста.

Единствено титлата от Големия шлем продължава да убягва на Саша, който изглеждаше готов да триумфира на тазгодишния Ролан Гарос, но скъса връзки на глезена си и през последните 6 месеца не се е състезавал в Тура, което го извади от топ 10 за пръв път от 2017-та година насам.

Оказва се обаче, че кариерата на Зверев е минавала през далеч по-сериозни изпитания, защото тенисистът е бил диагностициран с диабет от тип 1, когато е едва на 4-годишна възраст. Това е хронично заболяване, засягащо способността на организма да преобразува глюкозата от храната в енергия. В повечето случаи този тип диабет се развива в ранна възраст и често се диагностицира през детството.

Всичко това е оформило категоричното мнение на лекарите, че германецът няма как да се превърне в професионален тенисист, ала световният номер 12 опровергава всички негативни прогнози по свой адрес и наскоро създаде фондация за борба с диабета сред децата. По този начин Саша цели да вдъхне кураж на подрастващите, че няма невъзможни неща, а ето какво разказва самият олимпийски шампион за неговите първи сблъсъци със заболяването:

"Винаги ми се казваше, че не мога да се занимавам с тенис. Консултирал съм се с най-различни специалисти, но всички бяха категорични, че е невъзможно да бъдеш професионален атлет с моето заболяване. В един момент обаче се озовах на върха в спорта и се замислих как съм длъжен да окуража всички тези деца, чиито мечти биват смазани от подобни диагнози. Аз съм жив пример, че няма невъзможни неща в това отношение и искам да помогна на възможно повече подрастващи и родители" - категоричен е бившият финалист от US Open.

Източник: Sportskeeda 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Зверев: Всички ми казваха, че е невъзможно да стана професионален тенисист Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър зверев | интервюта | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook