АО: Шаповалов с нова бляскава победа и е на дебютен осминафинал в Мелбърн!

от в 10:34 на 21.01.2022
Мартин Петков

В двубой от третия кръг на Аустрелиън Оупън рано тази сутрин се изправиха двама приятели Денис Шаповалов и Райли Опелка. Имайки предвид доминантния стил на гиганта при начален удар, то задачата пред канадеца по пътя към осминафиналите не бе никак лесна. Все пак Шапо взимаше правилните решения в трудните мигове, допусна по-малък брой грешки и имаше висок процент спечелени точки на първо подаване, като всичко това допринесе за крайното 7:6(4) 4:6 6:3 6:4, което означава потенциална среща със Саша Зверев при дебютното му участие в осминафиналната фаза на Откритото първенство на Австралия. 

Началните минути не предоставиха нищо вълнуващо, като двамата печелеха лесно подаванията си, докато на ретур възможностите им бяха ограничени. С достигането на седмия гейм в сервиса на Опелка си проличаха пробойни, което моментално бе забелязано от Шаповалов и вземайки по-рано топката, съумяваше да затрудни съперника си. Това действие от страна на канадеца му донесе възможност за пробив, като той не чакаше втора покана и реализира брейк с мощен бекхенд в близост до мрежата. Кризата в играта на световния номер 14 не закъсня, което създаде предпоставки за Опелка да притисна съперника в търсене на рибрейк, до който стигна след двойна грешка от ракетата на опонента си, за да бъде възстановено равенството. Наглед закономерно, след всичко случило се, двамата влязоха в тайбрек, където двойна грешка от американеца го постави в губеща позиция. Шаповалов допусна изравняване, преди с хубав ретур да предизвика нова грешка на 211-сантиметровия си противник, която се оказа достатъчна, за да спечели откриващата част.

Канадецът определено показваше по-добра игра в моментите на ретур, като по всичко изглеждаше, че е въпрос на време да реализира брейк. С достигането на седмия гейм, подобно на първата част, дойде и повратният момент, когато прекомерната агресия в атака на левичаря му изигра лоша шега, като това се оказа добре дошло за Опелка, който след нова неточност на опонента си поведе с пробив аванс. На играч с размерите на световния номер 29 това му и трябваше, за да вкара цялата си мощ на сервис, благодарение на което успя да изравни в общия резултат.

Шаповалов, взел поука от грешките си в отминалия сет, намали силата за сметка на точността в ударите си, което го постави във водеща позиция на корта. Полуфиналистът от Уимбълдън усети колебания в играта на своя противник, подтикващи го да тръгне в търсене на брейк, който канадецът съумя да реализира с мощен форхенд по правата, откъсвайки се с пробив аванс. Шапо използва преднината, която имаше, по най-добрия начин, за да се справи безупречно в своите подавания, с което бе само на сет от успеха в срещата.

Още в самото начало на четвъртата част Опелка стигна до брейкбол, който бе отразен по прекрасен начин от 14-ия в схемата, за да запази подаването си. Получил нужната увереност, канадецът започна да изстрелва ,,куршуми" към полето на съперника си, карайки го да греши, с което достигна до възможност за пробив и с нова атака към мрежата я осъществи. Силната игра на Шапо не спря дотук - левичарят ставаше все по-агресивен, като дори разполагаше с три възможности да приключи срещата още при сервис на Опелка, но неточности от негова страна го принудиха да сервира за мача. Всичко свърши при петия мачбол, когато с мощен начален удар Шаповалов стигна до крайния успех, осигуряващ му място в следващата фаза на турнира.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
АО: Шаповалов с нова бляскава победа и е на дебютен осминафинал в Мелбърн! Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | Аустрелиън Оупън | денис шаповалов | райли опелка

Коментари





Следвайте ни в Facebook