Бен Ротенберг: Турнирите от Шлема трябва да бъдат проведени във формат 2 от 3 сета през 2020 г.

от в 15:22 на 25.07.2020
Петър Колев


През последното десетилетие и половина тенисът бива доминиран от Новак Джокович, Рафаел Надал и Роджър Федерер. Започвайки от първия Шлем на швейцареца на Уимбълдън през 2003 г., Голямата Тройка печели 56 от 67 Мейджър надпревари, като не се наблюдава тенденция това да се промени и в близкото бъдеще.

В момента Роджър Федерер е на върха по брой спечелени титли от Шлема с 20, като много близко до него се намират Рафаел Надал с 19 и Новак Джокович със 17. Именно сърбинът е най-успешният от тримата през последните няколко години, като е спечелил 16 от трофеите си за по-малко от десетилетие. Всеки един от тримата има забележителен баланс победи/загуби, когато става въпрос за мачове във формат 3 от 5 сета.

Men's quarterfinal previews: Will the Big 3 be tested at Wimbledon ...

Някои играчи недоволстват от сегашните правила на турнирите от Шлема и настояват за провеждането им във формат 2 от 3 сета, а не в 3 от 5 заради множеството контузии на тенисистите в ATP тура. Тези исквания станаха все по-широко разпространени през 2020 г., когато целият свят е повлиян от глобалната пандемия от коронавирус.

В токшоуто "Match Points", водено от Джош Коен за Tennismajors.com, Бен Ротенберг отново защити своята дългогодишна теза, че турнирите от Шлема трябва да се провеждат при регламент 2 от 3 сета поне за тази година.

Повечето пламенни тенис фенове може би знаят кой е Бен Ротенберг от Туитър. Американският журналист е писал множество топ публикации, но в последно време е известен като най-върлия защитник на формата 2 от 3 сета.

Ротенберг

"Мисля, че това е страхотна идея за 2020 г. След това дори можем да говорим за постоянното по-нататъшно въвеждане на този формат в Мейджър надпреварите. Това е най-неподходящият момент за тенис в 3 от 5 сета поради няколко причини: тенисистите не са в най-добрата си физическа и психическа форма, тъй като досега са били под карантина, и също така около бъдещето на Тура през 2020 г. все още има много въпросителни", сподели Ротенберг в шоуто.

https://twitter.com/Tennis_Majors/status/1286714500826181632?s=20

Ако форматът 3 от 5 сета бъде премахнат, всички ние ще бъдем лишени от възможността на наблюдаваме физическата устойчивост на Роджър Федерер, страстта на Рафаел Надал и психическата издръжливост на Новак Джокович, които могат да бъдат максимално оценени именно на надпреварите от Шлема.

Мачовете с регламент 2 от 3 сета са доста по-предвидими от епичните двубои в 3 от 5. Ако правилото за 2 от 3 сета бъде наложено навсякъде, няма да имаме възможността да наблюдаваме незабравимите битки, които членовете на Голямата Тройка оформят по време на турнирите от Големия Шлем.

Raphael Nadal Photos Photos: 2012 Australian Open - Day 14 ...

 

Въпреки всичко това американският журналист изрба да се фокусира върху настоящето. Той заяви, че новият календар ще бъде прекалено натоварващ физически особено ако играчите бъдат накарани да играят пет сета на турнирите от Шлема, като се има предвид минималната почивка между отделните събития.

"Ще бъде стресиращо за един тенисист да бъде тестван на всяка надпревара от графика на ATP. Ще се наложи да играят турнири от сериите Мастърс 1000 седмица преди тези от Шлема. Физически е прекалено много за тях. Това също ще се отрази зле и на турнирите, намиращи се в седмицата точно преди Мейджър надпревара - Синсинати и Рим. Не ги карайте да играят при регламент 3 от 5 сета поне тази година."

Също така често срещана теория е, че младите тенисисти не могат да пробият в Тура именно заради мачовете във формат 3 от 5 сета. Играчите, намиращи се в своите ранни 20 години, не притежават достатъчно физическа и психическа издръжливост, за да бъдат конкурентни на Джокович, Надал и Федерер.

Zverev breaks Grand Slam semis barrier with win over Wawrinka ...

Очевидно раздразнен от доминацията на Голямата Тройка в турнирите от Шлема, Ротенберг подтиква към смяната на формата в Мейджър надпреварите, за да даде една нова насока на спорта.

"Аз съм ЗА всичко, което би променило тениса в посока, позволяваща ни да имаме повече нови шампиони на турнирите от Шлема и поставяща членовете на Голямата Тройка под по-голямо напрежение. Няма да бъде нечестно за тях, но определено ще им бъде по-трудно."

Източник: Sportskeeda


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Бен Ротенберг: Турнирите от Шлема трябва да бъдат проведени във формат 2 от 3 сета през 2020 г. Петър Колев

Коментари





Следвайте ни в Facebook