Драма до последно: 16 двойни грешки спряха Шаповалов в петсотва епика с Хуркач на АО!

от в 14:00 на 20.01.2023
Мартин Петков

Хуберт Хуркач имаше изпълнено с приливи и отливи начало на новата година, по време на което заедно със своята сънародничка Ига Швьонтек защитаваха цветовете на страната си на United Cup и завършиха в топ 4 на своебразното мини световно първенство по тенис. Следващата дестинация за Хуби на Зеления континент беше Откритото първенство на Австралия, на което полякът откри участието си с две победи, за да оформи един от най-зрелищните мачове на третия кръг в турнира, срещайки миналогодишния четвъртфиналист в състезанието Денис Шаповалов.

Сблъсъкът на Margaret Court Arena безспорно оправда очакванията за шоу, като зрителите имаха възможността да се насладят на изключителни изпълнения от страна на двамата бивши полуфиналисти от Уимбълдън, които постоянно си печелеха овациите на публиката. В крайна сметка след драма до последно битка, която продължи цели 3 часа и 35 минути, полякът вдигна победоносно ръце във въздуха, за да отпразнува успеха си над безкрайно талантливия левичар - 7:6(4) 6:4 1:6 4:6 6:3. По този начин световният номер 11 подпечата мястото си на осминафиналите в Мелбърн, където ще срещне победителя измежду Себастиан Корда и един от основните фаворити за титлата в лицето на Даниил Медведев.

Още в самото начало на двубоя канадецът ясно показа афинитета си към атакуващата игра и търсеше неизменно да завърши разиграването с печеливш отиграване, ала мерникът му изневери неколкократно и той изостана с брейк. Впоследствие левичарят беше напът да инкасира втори пробив, но остана хладнокръвен и желанието му да е агресивен още от първия удар започна да дава искания от световния номер 22 резултат, при което той сътвори частичен обрат и получи възможност да сервира за спечелването на частта. 

Сериозни колебания и две двойни грешки по-късно от ракетата на Шаповалов означаваха рибрейк за поляка и на нас ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек. В него Хуркач видимо беше по-стабилен във високо темповите размени от основната линия, като нито за миг не се поддаде на напрежението да вземе прибързано решение, за разлика от съперника му, който го направи многократно, и прибави към актива си откриващия сет

На старта на втората част левичарят мигновено остави разочарованието в миналото, като продължи да продуцира завидно количество уинъри и се откъсна напред с пробив. В последвалия гейм на канадеца той поведе с 40:15 и разполагаше с шанс да затвърди предимството си, но поредица от грешки му коства твърде много, докато световният номер 11 поддържаше нивото си константно високо и след общо пет брейка в рамките на шест гейма се сдоби с аванс при 4:3, който защити на два пъти с безупречно подаване и се доближи на една ръка разстояние от крайния успех в срещата.

Развоят на събитията в началото на третата част беше до голяма степен аналогичен с този на втората, след като по-нискоранкираният тенисист причисли противниковия сервис към актива си. Тогава настъпи и преломният момент на сета, когато в гейм с маратонска продължителност от над 10 минути, левичарят пласира серия от великолепни завършващи удари по посока половината на десетия поставен в схемата и оцеля, при което посредством придобития импулс в играта си дублира преднината си и намали своето изоставане в общия резултат.

Четвъртата част с настъпването си донесе още от красотата в играта на канадеца, който освен че с изпълненията си изумяваше зрителите, то същевременно и матираше противника си от другата страна на мрежата. Шаповалов по подобие на предишния сет реализира пробив и впоследствие се пребори със собствените си демони, за да отрази два брейкбола, при което до самия край беше безупречен във всяко едно отношение и изпрати двубоя в заключителната му фаза.

В решителната пета част двамата бивши полуфиналисти от Уимбълдън влязоха с равен старт и приповдигнатото настроение от трибуните допълнително засилваше емоциите на корта. Двубоят се развиваше в тези минути под неоспоримата доминация на сервиращите, за да бъдем отведени до шестия гейм, когато Шапо последователно заложи на риска на втори сервис, търсейки директно печеливш удар, което му изигра лоша шега и на практика "доброволно" предаде подаването си в актива на световния номер 11. Оттам насетне всичко опираше до това как Хуркач ще сервира в моментите до края на двубоя и макар когато застана на начален удар за победата да допусна ситуация 0:40, то той се довери изцяло на най-верния си приятел в лицето на първия си сервис и с ас със скорост 223км/ч, най-бързият за мача, обезвери левичаря, за да узакони триумфа си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Драма до последно: 16 двойни грешки спряха Шаповалов в петсотва епика с Хуркач на АО! Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | денис шаповалов | хуберт хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook