Джейми Делгадо: Григор нямаше самочувствие, когато започнахме работа; сега е много по-смел

от в 07:44 на 05.11.2023
Калоян Соколов

Ако в спора за това кой е играчът, който е напреднал най-много през тази тенис година, не фигурира името на Григор Димитров, то той би бил безсмислен. Българинът беше под номер 28 в началото на сезона, а сега е напът да пробие в топ 15 за пръв път от пет години насам и днес ще изиграе своя дебютен "Мастърс" финал за последните шест сезона.

Безспорно голяма роля за напредък на родния ни представител има британския специалист Джейми Делгадо, който в миналото съумя да изведе Анди Мъри до върха в световния тенис. Делгадо наблегна върху това да възвърне излизанията към мрежата на родния ни представител и го направи агресивния тенисист, който той винаги е бил по природа, а ето какво споделя самият треньор за работата си с нашия сънародник:

"Радваме се да работим с Григор по време на втория най-добър сезон в неговата кариера. Когато започнахме заедно в края на миналата година, нещата не изглеждаха добре: той беше назад в ранглистата, нямаше необходимото самочувствие... Ние се опитахме да повдигнем настроението му и да посочим какво е правилно и какво не е в играта му. Той е трудолюбив, упорит - и сега бере плодовете на усилията си чрез игра на най-високото ниво.

Трябваше да се поправят някои основни неща в началото, а сега той вече е в състояние да добави агресивност към това. Ние сме доволни от това как изглежда играта му и с колко самочувствие подхожда", каза дългогодишният старши треньор Анди Мъри, цитиран от пратеника на Kurir.rs Вук Брайович в Париж.

Запитан доколко физическата форма е повлияла положително на психическата – и обратното, Делгадо обяснява:

"Работихме върху мускулна маса. Григор добави 5-6 килограма мускули. През декември миналата година той беше крехък и по-слаб – неспособен да поддържа високо ниво на игра за дълъг период от време.

Това беше първата цел, която трябваше да се постигне, за да се създадат условия за развитие и ние успешно я решихме за месец-два.
Психологическата част от историята дойде след това и зависеше от това дали той ще бъде достатъчно отдаден, за да играе вида игра, за който се съгласихме - и какви резултати ще постигне, което в крайна сметка се отразява на увереността.

В резултат на това мисля, че сега е много по-смел в решаващи моменти, отколкото беше в началото на годината. Сега ми се струва, че - печели или губи - той създава впечатлението, че вярва в играта си много повече.

Освен красив бекхенд топспин, Димитрова има и страхотен слайс бекхенд на всички настилки, а Делгадо има много хвалебствени думи за този стратегически удар. "Важно е да се определи до каква степен е оптимално да се играе с него - и мисля, че той го използва много умно в защита, но също и да се настрои за решителна атака.

Една от основните цели беше той да се завърне в Топ 20, което ние изпълнихме. Важно е и да направим възможно най-добрата настройка за успешна 2024 г., за да има по-добри позиции в жребия на следващите турнири. Не виждам защо да нямаме амбиции да се върнем на самия връх в ранглистата, защото виждаме – дори когато той побеждава някои от най-добрите играчи, има място за подобрение.

Сега той самият е източникът на този оптимизъм и работен ентусиазъм, който беше малко изгубен през последните години", откровен е Делгадо.

Попитан дали моделирането на играта от нулата носи със себе си риск от предвидимост – британският експерт казва:

"В началото беше важно да се подредят основните параметри на играта и колко важно е това за най-добрите играчи в света – като Новак Джокович, например. Това не беше проблем с него, тъй като той е естествено креативен, има толкова много вариации в играта му. Факт е, че Димитров има една от най-красивите игри, а в технически смисъл това за нас означава - че той има повече опции и възможности, което прави работата с него още по-красива и желаните резултати са все по-близо."


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джейми Делгадо: Григор нямаше самочувствие, когато започнахме работа; сега е много по-смел Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | джейми делгадо | интервюта | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook