Джокович: Плача всеки път, като излизам от вкъщи; днес всичко се свежда до интереси

от в 19:21 на 13.01.2023
Мирела Николова

За поредна година Новак Джокович е основният фаворит за спечелването на Откритото първенство на Австралия, където ще преследва своята десета титла в турнира и общо 22-ра от надпревари от Големия шлем, като по този начин би изравнил Рафаел Надал по този показател. Преди няколко дни Ноле даде изключително искрено интервю пред сръбския журналист Саша Озмо за Tennis Majors, в което коментира трудностите около това да бъдеш професионален тенисист и да пътуваш непрекъснато, като също така сподели своите разсъждения относно светогледа и навиците на съвременното общество. 

"Не е лесно, няма златна формула. Точно като всеки, който пътува много поради естеството на работата си, изпитвам трудности, защото не мога често да виждам жена си и децата си, родителите си, братята си... Нямам възможност да прекарвам толкова време, колкото бих искал със семейството си – например сега ще прекарам повече от месец в Австралия. Това ме боли, плача всеки път, когато излизам от вкъщи.

Понякога ми се иска нещата да са различни, но винаги съм бил благодарен за всичко, което животът ми даде, тъй като моите трудности са нищо в сравнение с тези на други хора. Наистина го осъзнавам, но това не променя факта, че семейството много ми липсва. Непрекъснато търся баланса заедно със съпругата ми – понякога успявам, понякога не. Животът е пълен с възходи и падения, така че най-важното нещо за един човек е да остане верен на себе си и да направи всичко възможно да се приспособи към обстоятелствата.

Случва се да правя грешки спрямо близките си хора, които са толерантни към мен както на корта, така и извън него. Имам много изблици и промени в настроението, поради което не се възприемам въплъщение на добродетелта, далеч съм от това. От друга страна, моето мнение е, че човек трябва да бъде отворен към живота и това да се учи непрестанно. Нямам проблем да кажа "извинявай" на някого, ако съм допуснал грешка, мисля, че е човешко. Няма нищо лошо в това човек да осъзнае грешката си и да изпита разкаяние за нея. След това всеки трябва да продължи напред, защото ще има още милион грешки.

Има една тенденция, която забелязвам в днешното общество, особено на Запад – хората са загубили своята искреност, не са открити един с друг, много от това се свежда до интереси и материални облаги, а някои истински ценности са силно пренебрегнати. Това е така, защото обществото е устроено така – медиите всеки ден ни казват какво трябва да купим, че трябва да се държим по определен начин, да се страхуваме от това или онова.

В спорта пък често се налага философията "важно е само кой е номер едно, всички останали са губещи", особено в индивидуалните спортове. Стремя се към успех, разбира се, но успехът е само една крайна точка. Трябва да се научим да се наслаждаваме по пътя към този успех, да го очакваме с нетърпение и да го ценим. Опитвам се да си напомням да се наслаждавам на пътуването. Като цяло имаме нужда от повече уважение към другите, повече състрадание към трудностите, през които другите преминават. Например всички са много смели в социалните мрежи, но когато ги срещнеш лично, тогава се държат различно", сподели бившият номер едно.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович: Плача всеки път, като излизам от вкъщи; днес всичко се свежда до интереси Мирела Николова
Теми:  
atp | интервю | любопитно | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook