Евърт с емоционално интервю за битката с рака: Смъртта на сестра ми спаси живота ми

от в 11:18 на 22.06.2022
Мирела Николова

В началото на тази година Крис Евърт съобщи, че е болна от рак на яйчниците, като добрите новини бяха, че болестта се намира в ранен стадий и има по-големи шансове химиотерапията да доведе до позитивни резултати. През май 18-кратната носителка на титли от Големия шлем завърши своята шеста и финална сесия химиотерапия от първия етап на лечението на болестта. Наскоро американката даде интервю пред Мери Карило за телевизионната програма Real Sports с Брайън Гъмбел, в което сподели подробности за болестта си.

"Смъртта на сестра ми спаси живота ми" - с този парадокс започна разказа си легендарната тенисистка.

Сестрата на Крис - Джийн, която е с три години по-малка от бившата №1, почина на 62-годишна възраст след две години и половина битка с рак на яйчниците. По-късно лекарите откриват, че тя носи рядка генетична мутация на гена BRCA, наследена от един от родителите ѝ, която причинява рак на яйчниците при над 50% от хората, които го притежават. 

Това бързо бива съобщено на останалите членове на семейството, които са посъветвани да бъдат проактивни по отношение на ранното откриване. На 7 декември 2021 г. болестта застига и легендарната тенисистка.

"Дойде като гръм от ясно небе, напълно неочаквано. Чувствах се добре, нямах симптоми, никакви признаци. Сякаш получих дежавю", разказва Евърт.

Благодарение на сестра ѝ и работата на генетиците, навременното диагностициране дава надежда на Евърт в борбата с онкологичното заболяване, което все още е в първи стадий. Лекарите са на мнение, че американката разполага с 90% шанс да бъде излекувана, което означава, че ракът ще бъде отстранен и никога повече няма да се върне. 

След като наскоро завърши шестседмично лечение, носителката на 18 титли от Шлема се надява скоро да се върне към своите задължения - както в академията си в Бока Ратон, така и като коментатор на турнирите от Големия шлем за ESPN. 

"В тениса имаш в пъти по-добър контрол върху ситуацията, отколкото при този тип неща, върху които не можеш да влияеш. Хиляди хора по света страдат от рак, аз съм като всички останали", добавя още американката.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Евърт с емоционално интервю за битката с рака: Смъртта на сестра ми спаси живота ми Мирела Николова
Теми:  
wta | интервю | крис евърт | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook