Фитнес треньорът на Федерер призна, че Роджър е обмислял отказване от тениса след операцията

от в 20:24 на 26.02.2021
Мирела Николова

20-кратният носител на титли от Големия шлем Роджър Федерер избра да направи дългоочакваното си завръщане на корта на турнира от категория ATP 250 в Доха, стартиращ на 8 март. Последният официален мач с участието на Маестрото датира отпреди повече от година, когато отстъпи на бъдещия шампион Новак Джокович в полуфиналите на Аустрелиън Оупън 2020.

Фитнес треньорът на швейцареца - Пиер Паганини, разказа пред Tages Anzeiger повече за контузията на Федерер и продължителното възстановяване след нея.

- Какво се случи след Мача за Африка през 2020 г., когато Федерер изведнъж обяви, че е претърпял операция на дясното си коляно?

- Това коляно му създаваше проблеми в продължение на няколко години. Но успявахме да държим нещата под контрол с правилен график и специфични упражнения. Роджър и целият му екип отдавна работим по това. 

- Обществото не беше наясно, че има някакъв проблем, докато не се състоя операцията. Роджър явно го е криел доста добре.

- Роджър е от онези хора, които винаги гледат позитивно на нещата. Докато можеше да играе и да тренира без сериозни проблеми, той го правеше. Но когато тази травма се влоши, той реши, че трябва да се подложи на операция. Взе това решение с ясна представа какви могат да бъдат последствията.

- Тоест в този момент заплахата е станала твърде голяма?

- Винаги е имало заплаха. Макар и да страдаше, Федерер изигра демонстративен мач пред 50 хиляди зрители, а малко след това той беше на операционната маса. Всичко се случи за изключително кратко време - само за две седмици.

- Не знаем нищо за диагнозата. Можете ли да разкажете малко повече детайли за травмата?

- Никога не давам никаква медицинска информация. Това, което мога да кажа, е, че ако проблемът съществува от няколко години, тогава е очевидно, че в крайна сметка ситуацията е сложна. Също така за нас е важно прогресът да се случва много бавно, буквално със скоростта на охлюв, за да няма повече стъпки назад, и след втората операция те наистина липсваха.

Защо Роджър се нуждаеше от втората операция?

- Защото всичко до този момент беше трудно и искахме да улесним процеса. Първоначално той можеше да прави ограничено количество упражнения и всичко ни отнемаше много време, тъй като коляното беше изключително уязвимо. 

- След операция на лявото коляно през 2016 г. и шестмесечна пауза Федерер се завърна и веднага спечели Откритото първенство на Австралия. Защо този път отне година да се възстанови?

- Основната разлика е, че тогава между Уимбълдън и Аустрелиън Оупън той все още имаше добра мускулна маса. Този път имаше период, когато не правеше нищо и беше в лошо физическо състояние. Изчакахме до юли, когато най-накрая имахме позволение бавно да се заемем отново с работата и да продължим напред.

- Кога отново започнахте да правите пълни тренировки?

- Около началото на октомври започнахме да тренираме с нормалната интензивност, но още преди това се опитахме да добавим някои допълнителни елемента към процеса на рехабилитация. Трябваше да обърнем внимание на това, което всъщност може да прави, как тялото реагира на него и какво ще се случи, ако повторим конкретно упражнение няколко пъти - и така всеки път от най-малките движения след операцията до момента, когато вярвахме, че той ще успее да играе тенис на най-високо ниво. Пътят беше дълъг.

На какъв етап от подготовката сте към момента?

- Роджър тренира почти нормално. Ако го наблюдавах отстрани, щях да кажа, че всичко е прекрасно и нищо не го боли. Но не забравяйте, че когато всички етапи са преминати, ние започваме да работим върху реактивността в трудни условия. Сега той се занимава с интензивни фитнес и тенис тренировки, работи усилено. Това е добра новина за Роджър, тъй като бяха необходими множество усилия, за да достигне до това състояние. 

- До каква степен добрият му баланс и координация помагат да се превъзмогнат трудностите, идващи от напредналата възраст?

- В тениса винаги има разнообразни опции как да се постигне нещо. Но не е тайна, че трябва да работим сериозно върху неговата скорост, тъй като много добре знаем колко важен е този компонент.

- Той все още не беше готов да играе в Австралия, с каква нагласа идва на турнира в Доха?

- Федерер ще играе, когато знае, че може отново да се състезава на най-високо ниво. Сега трябва да видим как реагира тялото. За нас е важно да се грижим за него, наистина направихме много, за да може той да се върне на корта. Настоящият момент не може да се сравни с 2016 г. Ще бъде огромна победа, ако той след мача каже: „Момчета, играх, добре съм, очаквам с нетърпение следващата среща“ или дори да загуби, да се чувства готов и мотивиран за следващия турнир.

- Със сигурност ли ще го видим в игра и в Дубай?

- Засега е ясно само, че ще участва в Доха. За следващите му изяви ще вземем допълнително решение. 

- Роджър ще навърши 40 години през 2021-ва. Има ли възрастова граница, която би означавала край на неговата кариера?

- Мисля, че той отдавна показа, че възрастта за него е само число. Когато той реши да сложи край, тогава ще завърши кариерата му. Причината ще е, защото той не иска или не може, но не и заради цифрите. Със сигурност му създават пречки, но кой съм аз, за ​​да говоря за него. Това е неговото решение. Сега той тренира толкова усилено, защото иска. Говорим за човек с огромен потенциал. Това, което хората често подценяват при него, е търпението му. Трябва да притежавате страхотна мотивация, за да продължите да изпитвате вълнението от тренировките и мачовете.

- Тоест възрастта сама по себе си не може да се превърне в пречка?

- Сега бих казал не, но всичко зависи от здравето. Рано е да се отговори на този въпрос. Сега Роджър излиза срещу пето поколение съперници. Те са силни, тенисът става все по-конкурентен спорт. Роджър играе така, че тенисът да изглежда като детска игра, но в същото време изразходва доста енергия. 

- Имало ли е момент през целия този период, в който сте обсъждали дали не е време да спре да се състезава?

- Не мисля, че съществува играч, който изобщо да не си е задавал този въпрос. Но когато се реши на операцията, стана ясно, че не мисли да прекрати кариерата си. Той избра да измине дългия път, за да се завърне отново. Запазил е страстта си към тениса, защото в противен случай не би участвал във всички тези тренировки.

Когато играч, който е на почти 40 години, трябва да прави упражнения за възрастни хора, които седемдесетгодишните дядовци правят без проблеми, а той се радва, че вторник е бил по-добър от понеделник - какво е това, ако не страст? Самият той постоянно ме изненадва. Роджър има феноменално качество да гледа от положителната страна на нещата. Когато отново успя да прескочи първото физическо предизвикателство, което поставихме пред него, той беше в еуфория. След месеци на работа, които позволиха това да се случи, има и чувство на несигурност. Но той отново успя да преодолее препятствието и наистина се гордееше със себе си. Виждайки подобни емоции и страстта, с която тренира, аз самият започвам да се чувствам по-млад. 

- Какъв е планът ви към този момент? Може би Федерер да се завърне към върховата си форма до лятото?

- Основният ни стремеж е той да бъде здрав. Тук не може да има алтернатива. Само тогава той ще може да се бори със съперниците си на корта, срещу които ще се изправи. Той трябва да може да направи всичко така, както преди операцията. Разбира се, целите на Роджър винаги са високи, а пътят към тях ще бъде по-дълъг, отколкото някои хора си представят. Но той има голям потенциал, аз все още вярвам в него. От него може да се очаква всичко. Ясно е като бял ден, че няма да е лесно, напротив, сега всичко стана още по-трудно. Но харесвам начина, по който гледа на нещата - той не се отказва, но в същото време остава спокоен. Не искам да гледам в далечно бъдеще. Сега е февруари 2021 г. и все още работя с него за подобряването на състоянието му, тъй като приемам това като почти изцяло моя мисия (смее се).


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Фитнес треньорът на Федерер призна, че Роджър е обмислял отказване от тениса след операцията Мирела Николова
Теми:  
роджър федерер | федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook