Григор Димитров още гледа отдолу Федерер

от в 19:45 на 04.02.2016
Tennis.bg

Форум - Дискусия на живо

В началото на кариерата си Григор Димитров беше сравняван с Роджър Федерер заради сходния им стил на игра. Но в последните 18 месеца разликите между двамата са очевидни и се видяха още веднъж в мача им от третия кръг в Мелбърн, Федерер победи в четири сета и вече има баланс 5-0 в преките мачове с Димитров.

„Няма да ви лъжа, надявах се на повече", заяви 28-ият в света Димитров след мача.

След непрекъснат възход през 2014-а той проби в топ 10. но миналата година отстъпи всички позиции, които беше спечелил. Вече е на 24 години и 8 месеца - на тази възраст Федерер беше спечелил 7 титли от Големия шлем.

Преките сравнения с най-успешния играч в историята на тениса са голямо бреме, особено за млади недоказани играчи. В началото на кариерата си българинът Димитров наподобяваше форхенда, бекхенда и сервиса на Федерер. Но преходът му от млада надежда към истински професионалист беше бавен. Ускорението дойде през 2013-а, когато нае австралийския треньор Роджьр Рашид работил преди това с Лейтън Хюит.

„Още като го видях, бях наясно, че е много талантлив и умее всички удари в тениса, а сравненията с Федерер бяха съвсем основателни. Това е хубаво, когато си хлапе, но в един момент трябва да излезеш от този филм и да създадеш своя идентичност", казва Рашид. Той залага основно на физическата подготовка и под ръководство му Димитров качва 4 кг мускулна маса. което му помага да стабилизира играта си.

На „Уимбълдън" 2014 той детронира шампиона Анди Мьри в три сета, за да стигне полуфинал и 8-о място в ранглистата. Умората в края на невероятната година го оставя извън финалния "Мастърс", но Рашид е сигурен, че момчето има всичко необходимо да продължи възхода си.

"Според мен аз го качих в базовия лагер на път за Еверест. Преди това той не беше стигнал доникъде, току-що слизаше от летището и питаше „А сега кой автобус да хвана?" След съвместната ни работа той просто трябваше да повтаря това, което правеше с мен", твърди Рашид.

Но след края на 2014-а резултатите на Димитров бързо се влошават. Оттогава той няма нито една титла и не е преминавал по-далеч от четвъртия кръг в турнирите от Големия шлем.

.Основната ми цел беше да опростя играта му. Не трябваше да стигаме до „Леле. аз стигнах върха , защото може да си някъде в ранглистата, но това не означава, че наистина си сред най-добрите. Ако не си от тях, много бързо ще паднеш", смята Рашид. Той смята, че връзката с Мария Шарапова е навредила на тенисиста.

„Мисля, че е много трудно да поддържаш връзка с толкова известна личност в тениса, докато се опитваш сам да се реализираш. Това отнема много енергия, която ти трябва, за да атакуваш върха. Целта не е само да си добър професионалист, а да атакуваш върха. Тенисът е много емоционален спорт, всяка седмица печелиш и губиш. Затова ти трябва време, в което да успокоиш емоциите си. Трябва да мислиш само за себе си", казва Рашид.

Малко по-късно стана ясно, че връзката му с Шарапова също е в историята. Тенисистът признава, че е изкарал труден сезон.

„Имах проблеми с ракетата и със събирането на нов екип. Това е много важно и фокусът ми беше отместен от играта. Тенисът е труден спорт, но мисля, че научих много в последната година", заяви Димитров. Той отново има звездна приятелка - Никол Шерцингер, с която се появиха на турнира в Бризбейн през януари. Преди връзката с Шарапова пък имаше слухове, че е бил близък и със Серина Уилямс. В едно той е последователен - не коментира личния си живот.

„Той си е мой и това е положението. Кой е до мен е само моя работа", отговори на Въпрос за връзката му с Шерцингер след загубата от Федерер. Швейцарецът пък оправда трудностите на съперника си със смяната на ракетата.

„Мисля, че той изгуби вяра в себе си - заяви Федерер. "Проблемът е, че когато паднеш във втората десетка или по-ниско, жребият ти става по-тежък. Все пак мисля, че тази година ще е по-добра за него."

Сега Димитров е 28-и в света - точно там, където беше преди да започне работа с Рашид. Сега негов треньор е Франко Давин, който преди това работеше с Хуан Мартин дел Потро.

„Бавно нещата си идват по местата. А когато губиш мач срещу големите, виждаш по-добре върху какво трябва да работиш," смята Григор.

Бен Ротенбърг, "Ню Йорк Таймс"


Форум - Дискусия на живо



Оцени тази статия:
Григор Димитров още гледа отдолу Федерер Tennis.bg
Теми:  
бен ротенбърг | григор димитров | роджър рашид | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook